Natur & Klima
Foto: Ritzau/Scanpix.

Ukraine-krig bremser forskning i trækfugle

Forskningssamarbejdet Icarus har fået installeret en antenne på den internationale rumstation for at følge dyrs vandringer. Men antennen er placeret på den russiske del af rumstationen, og det er et stort problem.

Natur & Klima
Foto: Ritzau/Scanpix.

I mere end 15 år har Kasper Thorup arbejdet med moderne teknologi i håbet om at blive endnu klogere på trækfugle, men lige nu er det slut. I hvert fald for en periode. Hans forskning er nemlig blevet offer for Rusland-Ukraine-krigen.

Kasper Thorup er professor med speciale i dyrs vandringer på Globe Instituttet på Københavns Universitet, og så er han...

Vær med til festen

Prøv Vid&Sans gratis i 14 dage.

Vid&Sans er nyhedsmediet for dig med sans for indsigt. Vi bringer forskernes perspektiv på både dine og tidens vigtigste spørgsmål. Medlemskabet fortsætter til 89 kr./md. Kom og vær med. bliv medlem

BIOGRAFIER

Vid&Sans
Journalist på Vid&Sans.
Professor, Københavns Universitet
Kasper Thorup er professor ved Globe Instituttet på Københavns Universitet og har specialiseret sig i dyrs vandringer. Han sidder i ICARUS-projektets advisory board.

ANBEFALET TIL DIG

Tusindvis af migranter drukner ud for Fort Europa

Bevogtningen af EU’s ydre grænser har stået højt på den politiske dagsorden siden 2015. EU har udliciteret en del af grænsekontrollen til tredjelande og udrustet sine egne grænsevagter med militært isenkram. Men strategien er dyr og politisk uhensigtsmæssig – og koster hvert år tusinder af menneskeliv.

EU vil forsvare sig i rummet

EU’s nye rumstrategi skruer op for mulighederne for at bruge rumteknologi til forsvar og sikkerhed. Det er på kant med gamle aftaler om at holde rummet fri for militær og våben, men det er en uundgåelig udvikling for at beskytte vital infrastruktur, siger astrofysiker.

Menu