Krop & Sind
Foto: Ian Hooton/Science Photo Library/Ritzau Scanpix

Ultralydsscannere giver praktiserende læger nye muligheder

Ultralydsscannere er ikke længere forbeholdt specialister på sygehusenes radiologiske afdelinger. Om blot to år kan de blive en del af hverdagen i konsultationen hos landets 3500 alment praktiserende læger. Det kan betyde, at sundhedssystemet kan stille mere præcise diagnoser tidligt i sygdomsforløbet, men rejser samtidig nye krav til de i forvejen pressede konsultationer.

Krop & Sind
Foto: Ian Hooton/Science Photo Library/Ritzau Scanpix

For 20 år siden var ultralyd en teknologi, der krævede milliondyrt, tonstungt maskineri og årelang specialuddannelse. I løbet af de seneste 10 år har den teknologiske udvikling gjort maskinerne mindre, billigere og bedre. Det har betydet, at det er blevet almindeligt at bruge ultralydsscannere på flere af sygehusenes afdelinger. Og i løbet af kort tid...

Vær med til festen

Prøv Vid&Sans gratis i 14 dage.

Vid&Sans er nyhedsmediet for dig med sans for indsigt. Vi bringer forskernes perspektiv på både dine og tidens vigtigste spørgsmål. Medlemskabet fortsætter til 89 kr./md. Kom og vær med. bliv medlem

BIOGRAFIER

Journalist og forfatter, Vid&Sans
Jakob Brodersen er journalist og forfatter og fast bidragyder til Vid&Sans. Skriver især om teknologi og naturvidenskab.
Læge, ph.d.
Lektor ved Aalborg universitet og seniorforsker ved Center for Almen Medicin i Aalborg. Hun har de sidste 8 år forsket i brugen af ultralydsskanning i primærsektoren og har bl.a. skrevet en ph.d.-afhandling om emnet. Hun arbejder desuden som læge i almen praksis og underviser i brugen af ultralydsskanning, som en del af den kliniske undersøgelse og vurdering af patienter.

ANBEFALET TIL DIG

Menu