Samfund & Individ
Foto: Stephane Mahe/Reuters/Ritzau Scanpix

Vandkrisens verdenskort

Vandmanglen er akut og bliver værre år for år, selv om problemet faktisk burde være til at løse. Se her, hvem der har et vandforbrug på katastrofekurs, og hvem der har deres på det tørre.

Samfund & Individ
Foto: Stephane Mahe/Reuters/Ritzau Scanpix
Læsetid: Ca. 2 min.

Verden bruger for meget vand. Som vandprofessor Jens Christian Refsgaard beskrev i Vid&Sans i går, er vandkrisen et alvorligt og voksende problem. Men hvor stort er det - og hvor langt rækker det? Mens Europa og Kina lige nu lider under en historisk tørke, drukner Pakistan i vand, så billedet er mildest talt broget.

Ugens kort viser vandstress – det begreb, Jens Christian Refsgaard og hans fagfæller bruger til at måle, om der bliver anvendt mere vand, end de lokale forhold kan understøtte.

Alt over 3 på skalaen – svarende til en udnyttelsesgrad på 40 pct. af alt tilgængeligt vand i naturen – er problematisk for både naturen, økonomien og befolkningen, og i toppen af skalaen er situationen kritisk og uholdbar på længere sigt.

Kortet viser, at mere end 40 pct. af verdens befolkning lever over smertegrænsen på 3, men det dækker også over betydelige regionale forskelle. Vandforbruget er opgjort nationalt, og farveskalaen viser, hvor hårdt det enkelte land udnytter sine samlede vandressourcer. Men der kan være uoverstigelig afstand fra et tørkeramt område med højt forbrug til rigelige vandressourcer i den anden ende af landet.

Det gælder især i store lande med varierende klima . I den sydlige halvdel af Kina, som er overvejende vådt, lever flere hundrede millioner kinesere næsten uden vandstress. Til gengæld er situationen dyster i det tørrere Nordkina, hvor vandforbruget til industri og landbrug er totalt uholdbart og grundvandsmagasinerne snart løber helt tør.

I Bolivia, som har en bedre score end Danmark i vandstress-indekset, lever en stor del af befolkningen på den tørre højslette, hvor vandressourcerne er begrænsede og overudnyttede. De har ingen særlig gavn af de enorme vandmængder i regnskoven på den anden side af Andesbjergene.

Alligevel er kortet en god indikator for, hvor i verden vandforbruget er fornuftigt, og hvor det presser ressourcerne til et niveau, der fører mod katastrofe. Også her i Europa dækker vi begge ender af spekteret.

Tallene for vandstress kommer fra World Ressources Institute, som også har kortlagt en masse andre data om vand. Gå selv ind på og se deres Water Risk Atlas, hvis du vil zoome helt ind på regionsniveau og kigge på både vandstress og andre vandproblemer som drikkevandskvalitet, tørke, oversvømmelsesrisiko eller spildevandsrensning.

Vil du læse, hvordan vi løser den globale vandkrise, så læs artiklen med Jens Christian Refsgaard.

BIOGRAFIER

Vid&Sans
Journalist på Vid&Sans. Skriver om bl.a. natur, sundhed, teknologi og miljø.

ANBEFALET TIL DIG

Menu