Natur & Klima
Foto: Peter Borsanyi.

Vandmanden er verdenshavets nye hersker

Vandmænd, brandmænd og andre gopler er ikke bare et irritationsmoment for badende i sommerlandet. De er også en trussel mod verdenshavenes skrøbelige økosystem. Stigende havtemperaturer har givet dem bedre livsbetingelser, og deres antal og udbredelse risikerer at stige markant i fremtiden.

Natur & Klima
Foto: Peter Borsanyi.

Findes der noget mere irriterende, når du skal køles ned i havet en varm julidag, end at spotte en brandmand i vandkanten?

I perioder er det som om brandmænd, vandmænd og andre gopler overtager de danske kyster totalt, når de i sommermånederne bosætter sig i det lune danske vand, og fralandsvind fører dem ind til kysterne.

Men det kan blive meget...

Vær med til festen

Prøv Vid&Sans gratis i 14 dage.

Vid&Sans er nyhedsmediet for dig med sans for indsigt. Vi bringer forskernes perspektiv på både dine og tidens vigtigste spørgsmål. Medlemskabet fortsætter til 89 kr./md. Kom og vær med. bliv medlem

BIOGRAFIER

Professor, DTU
Professor Andreas Hougaard Laustsen-Kiel er leder af Center for Antibody Technologies på Danmarks Tekniske Universitet (DTU), hvor han forsker i toksiner, antistoffer, infektionssygdomme og forgiftninger. Han er oprindeligt uddannet kemiingeniør fra DTU (2012) og har en ph.d. i farmakologi fra Københavns Universitet (2016).
Kandidatstuderende, DTU
Frederikke Alexandra Jeppesen studerer farmateknologi ved DTU og har en bachelor i teknisk biomedicin.
Kandidatstuderende, DTU
Helena Højsted Eriksen er kandidatstuderende ved DTU med en bachelor i teknisk biomedicin.

ANBEFALET TIL DIG

Tusindvis af migranter drukner ud for Fort Europa

Bevogtningen af EU’s ydre grænser har stået højt på den politiske dagsorden siden 2015. EU har udliciteret en del af grænsekontrollen til tredjelande og udrustet sine egne grænsevagter med militært isenkram. Men strategien er dyr og politisk uhensigtsmæssig – og koster hvert år tusinder af menneskeliv.

EU vil forsvare sig i rummet

EU’s nye rumstrategi skruer op for mulighederne for at bruge rumteknologi til forsvar og sikkerhed. Det er på kant med gamle aftaler om at holde rummet fri for militær og våben, men det er en uundgåelig udvikling for at beskytte vital infrastruktur, siger astrofysiker.

Menu