Natur & Klima
Foto: Peter Borsanyi.

Vandmanden er verdenshavets nye hersker

Vandmænd, brandmænd og andre gopler er ikke bare et irritationsmoment for badende i sommerlandet. De er også en trussel mod verdenshavenes skrøbelige økosystem. Stigende havtemperaturer har givet dem bedre livsbetingelser, og deres antal og udbredelse risikerer at stige markant i fremtiden.

Natur & Klima
Foto: Peter Borsanyi.

Findes der noget mere irriterende, når du skal køles ned i havet en varm julidag, end at spotte en brandmand i vandkanten?

I perioder er det som om brandmænd, vandmænd og andre gopler overtager de danske kyster totalt, når de i sommermånederne bosætter...

Vær med til festen

Prøv Vid&Sans gratis i 14 dage.

Vid&Sans er nyhedsmediet for dig med sans for indsigt. Vi bringer forskernes perspektiv på både dine og tidens vigtigste spørgsmål. Medlemskabet fortsætter til 89 kr./md. Kom og vær med. bliv medlem

BIOGRAFIER

Professor, DTU
Professor Andreas Hougaard Laustsen-Kiel er leder af Center for Antibody Technologies på Danmarks Tekniske Universitet (DTU), hvor han forsker i toksiner, antistoffer, infektionssygdomme og forgiftninger. Han er oprindeligt uddannet kemiingeniør fra DTU (2012) og har en ph.d. i farmakologi fra Københavns Universitet (2016).
Kandidatstuderende, DTU
Frederikke Alexandra Jeppesen studerer farmateknologi ved DTU og har en bachelor i teknisk biomedicin.
Kandidatstuderende, DTU
Helena Højsted Eriksen er kandidatstuderende ved DTU med en bachelor i teknisk biomedicin.

ANBEFALET TIL DIG

Julens traditioner skaber et fælles ’vi’

Det er ofte lidt nervepirrende at fejre jul et nyt sted. Får de nu and eller flæskesteg? Alt skal helst være, som det plejer – og så alligevel. For traditioner ændrer sig hele tiden, og netop derfor kan de binde os sammen og gøre plads til alle.

Alle mennesker starter uden penis

Bogserien Tænkepauser når eksemplar nr. 104 med en undersøgelse af det mandlige kønsorgan. Alle børn starter som hunkøn i fostertilværelsen, men cirka halvdelen udvikler en penis og ender som biologisk hankøn. Forsker i urinvejskirurgi og penisnørd Jakob Kristian Jakobsen guider gennem penis’ foranderlige liv. Vid&Sans bringer et uddrag.

Menu