Krop & Sind
Illustration: Maiken Jyndevad Stenvang

Vikingegener kan forklare overhyppighed af sclerose

Siden 1970'erne har vi set en stor stigning af sclerosetilfælde, især i den vestlige del af verden. Det hænger dels sammen med mangel på D-vitamin, dels at mange har en skandinavisk vævstype, som man ofte ser hos sclerosepatienter. Og så er der sandsynligvis en sammenhæng med vores hormoner – der er nemlig langt flere kvinder end mænd, der får sygdommen.

Krop & Sind
Illustration: Maiken Jyndevad Stenvang

Man forsker stadig i, hvordan hormonelle ændringer hænger sammen med ændringer i immunforsvaret - men man har identificeret nogle faktorer, som muligvis kan bidrage til at forklare, hvorfor der er flere kvinder end mænd, der får sclerose.

Melinda Magyari, neurolog og overlæge, Rigshospitalet

Tænketanken er Vid&Sans' ugentlige podcast. Podcasten udkommer i små miniserier af 3-4 afsnit. Resten af året fokuserer Tænketanken på sundhed, kroppen og hjernen.

I den første miniserie dykker vi ned i den rolle, som nervesystemet spiller for vores fysiske og mentale helbred. Over tre afsnit ser vi nærmere på, hvordan nervesystemet påvirkes af hhv. vinterbadning, meditation og sclerose.

Hør også første og andet afsnit af serien om, hvordan vinterbadning i naturen kan reducere stress og hvordan meditation kan ændre hjernen.

Lyt til os der, hvor du lytter til dine podcast
Der kan du også lytte til tidligere afsnit af Tænketanken

BIOGRAFIER

Vid&Sans
Journalist, vært og tilrettelægger på podcasten Tænketanken.
Neurolog og overlæge, Rigshospitalet
Neurolog, forskningslektor og overlæge ved Rigshospitalet. Hun er tilknyttet Dansk Multipel Sclerose Center og forsker bl.a. i epidemiologi og kønsforskellige i sclerose, socioøkonomiske konsekvenser af sclerose og sygdomsmodificerende behandlinger for MS.

ANBEFALET TIL DIG

Menu