Krop & Sind
Illustration: Maiken Jyndevad Stenvang

Vikingegener kan forklare overhyppighed af sclerose

Siden 1970'erne har vi set en stor stigning af sclerosetilfælde, især i den vestlige del af verden. Det hænger dels sammen med mangel på D-vitamin, dels at mange har en skandinavisk vævstype, som man ofte ser hos sclerosepatienter. Og så er der sandsynligvis en sammenhæng med vores hormoner – der er nemlig langt flere kvinder end mænd, der får sygdommen.

Krop & Sind
Illustration: Maiken Jyndevad Stenvang

Man forsker stadig i, hvordan hormonelle ændringer hænger sammen med ændringer i immunforsvaret - men man har identificeret nogle faktorer, som muligvis kan bidrage til at forklare, hvorfor der er flere kvinder end mænd, der får sclerose.

Melinda Magyari, neurolog og overlæge, Rigshospitalet

Tænketanken er Vid&Sans' ugentlige podcast. Podcasten udkommer i små miniserier af 3-4 afsnit. Resten af året fokuserer Tænketanken på sundhed, kroppen og hjernen.

I den første miniserie dykker vi ned i den rolle, som nervesystemet spiller for vores fysiske og mentale helbred. Over tre afsnit ser vi nærmere på, hvordan nervesystemet påvirkes af hhv. vinterbadning, meditation og sclerose.

Hør også første og andet afsnit af serien om, hvordan vinterbadning i naturen kan reducere stress og hvordan meditation kan ændre hjernen.

Lyt til os der, hvor du lytter til dine podcast
Der kan du også lytte til tidligere afsnit af Tænketanken

BIOGRAFIER

Vid&Sans
Journalist, vært og tilrettelægger på podcasten Tænketanken.
Neurolog og overlæge, Rigshospitalet
Neurolog, forskningslektor og overlæge ved Rigshospitalet. Hun er tilknyttet Dansk Multipel Sclerose Center og forsker bl.a. i epidemiologi og kønsforskellige i sclerose, socioøkonomiske konsekvenser af sclerose og sygdomsmodificerende behandlinger for MS.

ANBEFALET TIL DIG

Den gode fortælling kan måske redde vores skove

Skoven giver liv til dyr, planter og den menneskelige fantasi. Den er uhyggelig, eventyrlig, sexet – og akut truet af vores rovdrift. I morgen er det den internationale skovdag, og derfor genbesøger vi nu litteraturens farverige flora. For i dét grønne vildnis gemmer sig måske roden til nye og nødvendige skov-venlige vaner.

Kvindefjendsk politik har ramt Taleban som en boomerang

Det afghanske Taleban-styre får stadigt sværere ved at indfri de forhåbninger, der bragte det til magten i 2021. Samfundet balancerer på kanten af et kollaps, og den kvindefjendske politik har givet bagslag, bl.a. fordi den har drænet den offentlige sektor for kvindelig arbejdskraft. Interne spændinger i Taleban kan bane vej for endnu et magtskifte.

Menu