Krop & Sind
Foto: Morten Stricker/Jysk Fynske Medier/Ritzau Scanpix. Illustration: Oline Jessen

Vinterbadning i naturen kan dæmpe stress

Når man sænker sig ned i iskoldt vand, sker der en stressreaktion i kroppen. En kæmp eller flygt-reaktion. Men ved at træne vejrtrækningen og øve sig i at mane kroppen til ro i vandet, kan man træne nervesystemet. Og det kan være med til at mindske stress, fortæller Susanna Søberg, ph.d. i metabolisme, i dette afsnit af Tænketanken.

Krop & Sind
Foto: Morten Stricker/Jysk Fynske Medier/Ritzau Scanpix. Illustration: Oline Jessen

Der er lange observationsstudier fra Finland, der når frem til, at folk som vinterbader og går i sauna 4-7 gange om ugen faktisk har en lavere risiko for at dø af alle årsager, sammenlignet med dem som kun går i sauna og vinterbader en gang om ugen.

Susanna Søberg, ph.d. i metabolisme

Tænketanken er Vid&Sans' ugentlige podcast. Podcasten udkommer i små miniserier af 3-4 afsnit. Resten af året fokuserer Tænketanken på sundhed, kroppen og hjernen.

I den første lille miniserie over de næste tre uger, dykker vi ned i den rolle, som nervesystemet spiller for vores fysiske og mentale helbred. Over tre afsnit ser vi nærmere på, hvordan nervesystemet påvirkes af hhv. vinterbadning, meditation og sclerose.

Lyt til os der, hvor du lytter til dine podcast
Der kan du også lytte til tidligere afsnit af Tænketanken

BIOGRAFIER

Vid&Sans
Journalist, vært og tilrettelægger på podcasten Tænketanken.
ph.d. i metabolisme
Susanna er ph.d. i metabolisme. Hun er selvstændig og driver Soeberg Institute, er forfatter og bidrager til et forskningsprojekt ved Københavns Universitet af, hvordan vinterbadning påvirker det brune fedt og udviklingen af diabetes.

ANBEFALET TIL DIG

Menu