Krop & Sind
Illustration: Maiken Jyndevad Stenvang Foto: Wikimedia

Virtual Reality vækker skizofreni-patienters stemmer til live

Det er ikke alle patienter med skizofreni, der kan få bugt med deres hørelseshallucinationer gennem medicinering eller almindelig terapi. Derfor forsker man nu i, om Virtual Reality kan være et effektfuldt redskab i behandlingen af denne type lidelser. Professor og overlæge, Merete Nordentoft, fortæller om den nye forskning i ugens afsnit af Tænketanken.

Krop & Sind
Illustration: Maiken Jyndevad Stenvang Foto: Wikimedia

Vi vil terapeutisk lave en dialog mellem patienten, stemmen og terapeuten. Terapeuten kan både være sig selv og tale støttende til patienten, og samtidig styre stemmen – som for det meste er en ret ondsindet stemme.

Merete Nordentoft, professor og overlæge, Psykiatrisk Center København

I dagens afsnit af Tænketanken kan du blive klogere på, hvordan man kan bruge Virtual Reality til at behandle mennesker med svær psykisk sygdom. Merete Nordentoft, der er professor og overlæge ved Psykiatrisk Center København bruger netop VR i behandling af skizofreni - og giver på den måde sine patienter mulighed for faktisk at tale med de stemmer, de hører, når de har hørelseshallucinerer.

Afsnittet er en del af vores nyeste miniserie i tre afsnit, som handler om indre udvikling og transformation. I løbet af serien skal vi bl.a. undersøge, hvordan vi kan skabe bedre kontakt til vores kerne og vores selv ved at bevæge kroppen. Og hvordan ny forskning i psykiatriske behandlingsmuligheder kan forbedre patienternes symptomer - og måske skabe alternativer til de typer medicin, man nu bruger mod lidelser som depression, angst og skizofreni.

I seriens første afsnit dykkede vi ned i, hvordan man kan bruge psilocybin - det psykoaktive stof, der kan findes i nogle typer svampe - i behandlingen af depression.

I næste uge kommer så tredje afsnit, som ser nærmere på, hvorfor flere og flere bruger pilgrimsvandring til at finde ro, når konkurrencesamfundets pres bliver for tungt.

Lyt til os der, hvor du lytter til dine podcast
Der kan du også lytte til tidligere afsnit af Tænketanken

BIOGRAFIER

Vid&Sans
Journalist, vært og tilrettelægger på podcasten Tænketanken.
professor og overlæge, Psykiatrisk Center København
Merete Nordentoft leder flere forskningsprojekter bl.a. om, hvordan man kan bruge Virtual Reality i behandling af angstlidelser og skizofreni. Hun forsker også i selvmordsadfærd samt genetiske og miljømæssige årsager til psykiske lidelser. Herudover er hun forfatter til bogen ’Hvordan skaber vi fremtidens psykiatri?’

ANBEFALET TIL DIG

Menu