Samfund & Individ
Foto: Teatermuseet i Hofteatret. Illustration: Gita Emilie Sitanala Andersen

Aktivisme på de skrå brædder gennem 300 år

Den 25. september 2022 er det præcis 300 år siden, at det almindelige publikum for første gang kunne se politisk samtidsteater på en dansk scene. Siden da har teatret gang på gang udfordret herskende tendenser, traumer og tabuer – og dét gør det stadigvæk.

Samfund & Individ
Foto: Teatermuseet i Hofteatret. Illustration: Gita Emilie Sitanala Andersen

Den 25. september 1722 slog Lille Grønnegade Teatret dørene op til en lille revolution, ikke bare i København, men i Danmark og hele Norden. Herman von Bremen, hovedfiguren i Holbergs komedie Den politiske kandestøber, trådte ind på scenen kun et...

Vær med til festen

Prøv Vid&Sans gratis i 14 dage.

Vid&Sans er nyhedsmediet for dig med sans for indsigt. Vi bringer forskernes perspektiv på både dine og tidens vigtigste spørgsmål. Medlemskabet fortsætter til 89 kr./md. Kom og vær med. bliv medlem

BIOGRAFIER

Forfatter og direktør for Teatermuseet i Hofteatret
Peter Christensen Teilmann er forfatter og direktør for Teatermuseet i Hofteatret. Han er tidligere præsident for PERSPECTIV – Association of Historic Theatres in Europe 2013-2016 og formand for Nordisk Ministerråds Kultur- og kunstudvalg 2010-12. Teilmann har desuden været tilknyttet Københavns og Syddansk Universitet som censur siden 2004, og er medlem af bestyrelsen for bl.a. Odin Teatret – Nordisk Teaterlaboratorium. Han er forfatter til både skøn- og faglitterære bøger, bl.a. Holberg ind i det fjerde århundrede (2004) og Hofteatret i tiden 1767-2017 (2017).
Vid&Sans
Journalist og redaktør på Vid&Sans. Skriver bl.a. om kultur, historie, politik og samfundsforhold.    

ANBEFALET TIL DIG

Hvad Søren sagde Mette?

Statsministerens tale ved Folketingets åbning er en pligthandling dikteret af Grundloven. Men det er ikke en genre, der er størknet – tværtimod. Som Mette Frederiksen demonstrerede med sin tale forleden, er det en sjælden mulighed for at italesætte sit politiske værdigrundlag på egne præmisser.

Sådan opstilles kandidater til Folketinget

Mere end fem gange så mange kandidater opstilles til valg, som der er pladser i Folketinget. Men der er stor forskel på, hvor svært det er at blive stillet op for de enkelte partier. Her giver lektor i statskundskab og partiforsker Karina Kosiara-Pedersen et overblik over, hvordan man kan blive opstillet til Folketinget.

Menu