Natur & Klima
Illustration: Maiken Jyndevad Stenvang Foto: Joachim Adrian/Politiken/Ritzau Scanpix

Bedre naturbeskyttelse kræver generøsitet

I en serie på tre afsnit undersøger podcasten Tænketanken, hvad vi mennesker gør ved naturen. Første afsnit handler om, hvordan landbruget påvirker biodiversiteten - og hvad vi kan gøre ved det.

Natur & Klima
Illustration: Maiken Jyndevad Stenvang Foto: Joachim Adrian/Politiken/Ritzau Scanpix

Vi har i Danmark været så sindssygt dårlige til at beskytte naturen. Selv ude i vores beskyttede naturområder bliver der drevet jagt, og der mangler græssende dyr, fordi der ikke er nogen, der gider sætte dem ud.

Rasmus Ejrnæs, seniorforsker, Aarhus Universitet

Der kan være velsignet stille i den danske natur. Men debatten om den er til tider højlydt.

Diskussioner om naturen fylder mere og mere i mediebilledet – fra biodiversitet og naturnationalparker, til dyrevelfærd, landbrug og invasive arter.

Men hvordan påvirker vi som mennesker naturen i dag? Og hvor går grænsen mellem hensynet til naturen og hensynet til menneskets og samfundets interesser?

Det undersøger Tænketanken i en ny podcast-serie på tre afsnit.

Første afsnit handler om landbruget, der i dag lægger beslag på lidt over 60 pct. af hele Danmarks areal. Er det overhovedet foreneligt med biodiversitet? Kan man forestille sig et landbrug, der giver mere plads til naturen, så den får lov at udfolde sig på ny?

I andet afsnit handler det om skarven, en art der er hjemmehørende i Danmark, men ikke er særlig populær i fisker- og lystfiskerkredse. Skarven er nemlig en enormt dygtig og sulten jæger, og det betyder at nogle fiskearter kan risikere at blive udryddet. Men er det skarvens skyld? Kan vi tillade os at gribe ind og forsøge at holde bestanden nede?

Sidste afsnit handler om skovrejsning. Det er blevet endnu en måde for kommercielle virksomheder at signalere, at de bekymrer sig om miljøet: "Køb to t-shirts og så planter vi to træer." Men hvad med den allerede eksisterende skov? Hvad gør mest for biodiversiteten og naturen: En helt nyplantet snorlige række af træer eller gammel, forfalden skov?

Lyt til os der, hvor du lytter til dine podcast
Der kan du også lytte til tidligere afsnit af Tænketanken

BIOGRAFIER

Vid&Sans
Journalist, vært og tilrettelægger på podcasten Tænketanken.
Seniorforsker, Aarhus Universitet
Rasmus Ejrnæs er seniorforsker på Institut for Ecoscience - Biodiversitet på Aarhus Universitet. Han forsker i biodiversitet.

ANBEFALET TIL DIG

Forsvarets krise er større end du tror

Mens krigen raser i Ukraine, mangler det danske forsvar mandskab, materiel og ammunition. Situationen er langt hen ad vejen et bevidst valg, foretaget af politikere og effektivt implementeret af Forsvaret. Skal Forsvaret igen blive kampdygtigt, kræver det et opgør med såvel styringslogik som debatkultur.

Det danske folkestyres fødsel var ikke bare hyggelig

Vi er vænnet til at forstå dansk historie som små hyggelige fremskridt – i kontrast til udlandets voldsomme og blodige samfundsomvæltninger. Men det danske demokratis fødsel i 1848 hænger tæt sammen med datidens bølge af europæiske revolutioner. I dag er det 175 år siden, at det hele begyndte – med en stor demonstration i København, der udløste en lang række skelsættende begivenheder.

Menu