Vi har i Danmark været så sindssygt dårlige til at beskytte naturen. Selv ude i vores beskyttede naturområder bliver der drevet jagt, og der mangler græssende dyr, fordi der ikke er nogen, der gider sætte dem ud.
Rasmus Ejrnæs, seniorforsker, Aarhus Universitet
Der kan være velsignet stille i den danske natur. Men debatten om den er til tider højlydt.
Diskussioner om naturen fylder mere og mere i mediebilledet – fra biodiversitet og naturnationalparker, til dyrevelfærd, landbrug og invasive arter.
Men hvordan påvirker vi som mennesker naturen i dag? Og hvor går grænsen mellem hensynet til naturen og hensynet til menneskets og samfundets interesser?
Det undersøger Tænketanken i en ny podcast-serie på tre afsnit.
Første afsnit handler om landbruget, der i dag lægger beslag på lidt over 60 pct. af hele Danmarks areal. Er det overhovedet foreneligt med biodiversitet? Kan man forestille sig et landbrug, der giver mere plads til naturen, så den får lov at udfolde sig på ny?
I andet afsnit handler det om skarven, en art der er hjemmehørende i Danmark, men ikke er særlig populær i fisker- og lystfiskerkredse. Skarven er nemlig en enormt dygtig og sulten jæger, og det betyder at nogle fiskearter kan risikere at blive udryddet. Men er det skarvens skyld? Kan vi tillade os at gribe ind og forsøge at holde bestanden nede?
Sidste afsnit handler om skovrejsning. Det er blevet endnu en måde for kommercielle virksomheder at signalere, at de bekymrer sig om miljøet: "Køb to t-shirts og så planter vi to træer." Men hvad med den allerede eksisterende skov? Hvad gør mest for biodiversiteten og naturen: En helt nyplantet snorlige række af træer eller gammel, forfalden skov?