Danskerne er for dårlige til at tale om tarmen

Prutter er fjollede og pinlige, og afføring taler vi slet ikke om. Men måske burde vi have en anden tilgang til ”det dernede”. Det mener i hvert fald en tarmspecialist, for det er et problem for patienterne, at det er så svært at tale om.

Når der lyder et højt brag fra en persons bagdel, kan de færreste omkringstående undgå grimasser. Nogen smiler overbærende, nogen griner ligefrem, mens andre rynker misbilligende på næsen. Men nærmest ingen lader det ske uden en synlig reaktion. Sådan er det med gas fra tarmen.

På samme måde kan snak om afføring, lort, pølser, ekskrementer...

Vær med til festen

Prøv Vid&Sans gratis i 14 dage.

Vid&Sans er nyhedsmediet for dig med sans for indsigt. Vi bringer forskernes perspektiv på både dine og tidens vigtigste spørgsmål. Medlemskabet fortsætter til 89 kr./md. Kom og vær med. bliv medlem

BIOGRAFIER

Vid&Sans
Journalist på Vid&Sans.
Klinisk lektor, Aarhus Universitet, og overlæge, Aarhus Universitetshospital
Christian Lodberg Hvas er specialist i medicinske tarmsygdomme, overlæge på afdelingen for Lever-, Mave- og Tarmsygdomme, Aarhus Universitetshospital og klinisk lektor på Institut for Klinisk Medicin, Aarhus Universitet. Han skrev i 2021 bogen "Tarmen" i Aarhus Universitetsforlags Tænkepause-serie.

ANBEFALET TIL DIG

Tusindvis af migranter drukner ud for Fort Europa

Bevogtningen af EU’s ydre grænser har stået højt på den politiske dagsorden siden 2015. EU har udliciteret en del af grænsekontrollen til tredjelande og udrustet sine egne grænsevagter med militært isenkram. Men strategien er dyr og politisk uhensigtsmæssig – og koster hvert år tusinder af menneskeliv.

EU vil forsvare sig i rummet

EU’s nye rumstrategi skruer op for mulighederne for at bruge rumteknologi til forsvar og sikkerhed. Det er på kant med gamle aftaler om at holde rummet fri for militær og våben, men det er en uundgåelig udvikling for at beskytte vital infrastruktur, siger astrofysiker.

Menu