Ånden er sluppet ud af teksten og ind i maskinen

Bogserien Tænkepauser når eksemplar nr. 109 med et kig på, hvad der sker, når robotterne også begynder at stjæle forfatternes job. Professor i litteraturhistorie Mads Rosendahl Thomsen er et ægte, levende menneske, der i sin lille bog ‘Tekst’ stiller skarpt på, hvad det vil sige, at ord skaber mening, ligesom klæder skaber folk. Og hvad det betyder, at fremtidens tekster ikke længere kun tilhører mennesket. Vid&Sans bringer et uddrag.

Hvordan blev ”woke” et skældsord?

Woke er efterhånden blevet et entydigt nedsættende ord – en stereotyp karikatur af bestemte identitetspolitiske holdninger. Men det lille ord har en lang forhistorie, med dybe historiske rødder i USA’s farvede underklasse. Det blev brugt selvbevidst, men også selvironisk, længe inden det blev et skældsord på den mestendels hvide højrefløj.

Vi taler for meget om klimaet og for lidt om vejret

Klimadebatten domineres af tørre teknikaliteter, politiske diskussioner og moralske pegefingre. Men klimaforandringerne er også en sanselig hverdagserfaring – små daglige betydningstab, der afkobler os fra årstidernes skiften og naturen omkring os. Vi mangler et intimt sprog for klimaforandringerne, men hvor skal det komme fra?

Vil du også have din viden direkte fra forskere?

Dyk ned i sektionerne

Natur & Klima
Kunst & Kultur
Samfund & Individ
Teknologi & Univers
Krop & Sind
Ide & Tro
Menu