Samfund & Individ
Foto: Blåvandshuks Lokalhistoriske Arkiv Illustration: Maiken Jyndevad Stenvang

De tyske krigsgrave minder os om fredens skrøbelighed

25.150. Så mange tyske krigergrave fra årene omkring Anden Verdenskrig er der i Danmark. Bag hvert gravkors findes en soldater- eller flygtningeskæbne, og de minder os om, at fred er en skrøbelig størrelse og samarbejde et valg. En aftale mellem Danmark og Tyskland sikrer nu, at gravene er fredet til år 2082.

Samfund & Individ
Foto: Blåvandshuks Lokalhistoriske Arkiv Illustration: Maiken Jyndevad Stenvang

Der er i Danmark 25.150 tyske krigsgrave med relation til Anden Verdenskrig. Til november er det 60 år siden, at udenrigsminister Per Hækkerup på Danmarks vegne satte pennen til papiret og underskrev en dansk-vesttysk overenskomst, der sikrede de mange tusinde grave indtil 2022 - med mulighed for forlængelse.

I løbet af sensommeren, mens vi alle var...

Vær med til festen

Prøv Vid&Sans gratis i 14 dage.

Vid&Sans er nyhedsmediet for dig med sans for indsigt. Vi bringer forskernes perspektiv på både dine og tidens vigtigste spørgsmål. Medlemskabet fortsætter til 89 kr./md. Kom og vær med. bliv medlem

BIOGRAFIER

Museumsinspektør, Vardemuseerne
Cand. mag. i historie, filosofi og nordisk sprog og litteratur. Museumsinspektør ved Vardemuseerne. John V. Jensen har bl.a. skrevet om Nymindegabmalerne, maleren Otto Frello, minerydningen i 1945, Atlantvolden og udgivet værket Tyskere på flugt i Aarhus Universitetsforlags serie 100 danmarkshistorier. Han er i øjeblikket i gang med et forskningsprojekt om demokratiseringen af de tyske flygtninge.
Vid&Sans
Journalist og redaktør på Vid&Sans. Skriver bl.a. om kultur, historie, politik og samfundsforhold.

ANBEFALET TIL DIG

Forsvarets krise er større end du tror

Mens krigen raser i Ukraine, mangler det danske forsvar mandskab, materiel og ammunition. Situationen er langt hen ad vejen et bevidst valg, foretaget af politikere og effektivt implementeret af Forsvaret. Skal Forsvaret igen blive kampdygtigt, kræver det et opgør med såvel styringslogik som debatkultur.

Det danske folkestyres fødsel var ikke bare hyggelig

Vi er vænnet til at forstå dansk historie som små hyggelige fremskridt – i kontrast til udlandets voldsomme og blodige samfundsomvæltninger. Men det danske demokratis fødsel i 1848 hænger tæt sammen med datidens bølge af europæiske revolutioner. I dag er det 175 år siden, at det hele begyndte – med en stor demonstration i København, der udløste en lang række skelsættende begivenheder.

Menu