Samfund & Individ
Foto: Wikimedia. Illustration: Oline Jessen.

Derfor bør vi (måske) elske vores fjender

Rusland beskylder ukrainerne for at være nazister og ukrainerne kalder russerne for fascister og folkemordere. I USA mener én fløj, at den anden undergraver demokratiet, og andre kalder deres modstandere for sataniske pædofile. Fjendskab er blevet en allestedsnærværende, intens og ofte voldelig del af vores fælles moderne liv. Men det er ikke ren krig og ødelæggelse. Fjendskab kan også være kilde til noble følelser og personlig udvikling.

Samfund & Individ
Foto: Wikimedia. Illustration: Oline Jessen.

Fjenden er den, der hindrer, at der kan være andet end fjendskab. Som det amerikanske marinekorps’ riffelkompagni siger i deres trosbekendelse: ”Så lad der være krig, indtil der ikke er flere fjender, men fred! Amen.” Fjendskab i dets rene form er den relation, der kun kan ophøre ved, at den anden part forsvinder.

Fjender opstår således kun, når...

Vær med til festen

Prøv Vid&Sans gratis i 14 dage.

Vid&Sans er nyhedsmediet for dig med sans for indsigt. Vi bringer forskernes perspektiv på både dine og tidens vigtigste spørgsmål. Medlemskabet fortsætter til 89 kr./md. Kom og vær med. bliv medlem

BIOGRAFIER

Professor, Aarhus Universitet
Mikkel Thorup er professor i Idéhistorie ved Aarhus universitet med speciale i den politiske og økonomiske tænknings historie. Han forsker bl.a. i globaliseringens idéhistorie og sociale betydning.
Vid&Sans
Anne Engedal er chefredaktør på Vid&Sans. Hun er også direktør for Videnslyd - Vid&Sans' søstermedie, der producerer vidensbaseret radio, bl.a. forskningsmagasinet Kraniebrud, der sendes på Radio4.

ANBEFALET TIL DIG

Menu