Kunst & kultur
Cringe comedy er pinlighedshumor, der får mange til at krympe tæer.
Illustration: Oline Jessen

Derfor nyder vi pinlighed

Vores empatiske sans bliver ramt hårdt, når vi ser pinlige serier, men måske er det ligefrem godt for os at græmmes og krumme tæer over tv-genren cringe comedy. Det tyder forskning på.

Kunst & kultur
Cringe comedy er pinlighedshumor, der får mange til at krympe tæer.
Illustration: Oline Jessen

Elsker du serier som Klovn, The Office og Curb Your Enthusiasm? Eller slukker du samme sekund, du opdager, at en af dem viser sig på din skærm?

Serie-genren Cringe Comedy har siden årtusindskiftet levet af at pirre folk med ekstrem pinlighed, og serierne har været så store succeser, at de er blevet forskningsobjekter. For hvorfor virker det at få...

Vær med til festen

Prøv Vid&Sans gratis i 14 dage.

Vid&Sans er nyhedsmediet for dig med sans for indsigt. Vi bringer forskernes perspektiv på både dine og tidens vigtigste spørgsmål. Medlemskabet fortsætter til 89 kr./md. Kom og vær med. bliv medlem

BIOGRAFIER

Vid&Sans
Journalist på Vid&Sans.
lab manager, Aarhus Universitet
Marc Hye-Knudsen er lab manager ved institut for økonomi på Aarhus Universitet. Her arbejder han særligt med humoreksperiment i forsøget på at finde ud af, hvad det er, der får os til at grine - og hvorfor.

ANBEFALET TIL DIG

Forsvarets krise er større end du tror

Mens krigen raser i Ukraine, mangler det danske forsvar mandskab, materiel og ammunition. Situationen er langt hen ad vejen et bevidst valg, foretaget af politikere og effektivt implementeret af Forsvaret. Skal Forsvaret igen blive kampdygtigt, kræver det et opgør med såvel styringslogik som debatkultur.

Det danske folkestyres fødsel var ikke bare hyggelig

Vi er vænnet til at forstå dansk historie som små hyggelige fremskridt – i kontrast til udlandets voldsomme og blodige samfundsomvæltninger. Men det danske demokratis fødsel i 1848 hænger tæt sammen med datidens bølge af europæiske revolutioner. I dag er det 175 år siden, at det hele begyndte – med en stor demonstration i København, der udløste en lang række skelsættende begivenheder.

Menu