Natur & Klima
Illustration: Ruth-Anne Degn Dausell
Læsetid: Ca. 7 min.

”Det gode liv” blokerer for bæredygtig adfærd

De fleste danskere vil gerne handle mere klimarigtigt i hverdagen, men vaner og rutiner stiller sig i vejen. Mere bæredygtig adfærd skal hjælpes på vej med politiske tiltag, viser adfærdsforskning.

Natur & Klima
Illustration: Ruth-Anne Degn Dausell

Et flertal af danskerne vil gerne ændre deres adfærd og handle mere klimavenligt. Men vores hverdagsrutiner, vores magelighed og ønsket om ”det gode liv” gør det svært at rykke den måde, vi lever vores liv på. Det er først og fremmest vores vaner, der...

Vær med til festen

Få fuld adgang til hele Vid&Sans for 89 kr./md.

Vid&Sans er nyhedsmediet for dig med sans for indsigt. Vi baserer vores historier på forskning – og får forskerne med på præmissen. Dét giver historier med kød på. Vil du læse med? bliv medlem

Forskning i klimaadfærd

Bente Halkiers forskning er primært kvalitativ. Sammen med professor Kirsten Gram-Hanssen og professor Malene Freudendal-Pedersen fra Aalborg Universitet, står hun i spidsen for forskningsprojektet Food, Mobility and Housing in the Sustainable Transition of Everyday Life (FOMOHO), der undersøger sammenhængen mellem hverdagsliv og bæredygtighed. Bente Halkier er medlem af Klimarådet, men understreger, at hun ikke udtaler sig på Klimarådets vegne i denne artikel.

BIOGRAFIER

Tine Lange
Vid&Sans
Fast bidragyder til Vid&Sans. Skriver især om bæredygtighed, byggeri og samfundsansvar.
Bente Halkier
Professor, Københavns Universitet
Professor og leder af ph.d.-programmet ved ved Sociologisk Institut på Københavns Universitet. Forsker bl.a. i adfærd og vaner i forhold til fødevarer og forbrug. Hun er medlem af Klimarådet og en af hovedkræfterne i forskningsprojektet FOMOHO, der undersøger sammenhængen mellem hverdagsliv og bæredygtighed.    

ANBEFALET TIL DIG

Når Danmark siger undskyld

Morten Østergaard, Paven og DR har gjort det. Din kæreste gjorde det i går – og TV2 gør det lige nu: Siger undskyld. En undskyldning kan være høflig eller provokerende, personlig eller officiel. Men den er langtfra uskyldig.

Menu