Samfund & Individ
Foto: Ritzau/Scanpix.

Diktatorernes kamp i Kasakhstan

Efter nytår blev Kasakhstan ramt af omfattende folkelige demonstrationer. Protesterne udviklede sig voldsomt, det kasakhiske regime stod splittet mellem den nuværende og den tidligere præsident, men endte med at få hjælp udefra af tropper fra blandt andet Vladimir Putins Rusland og svarede brutalt igen. Over 200 mennesker mistede livet, og næsten 10.000 blev arresteret. Men hvem ser ud til at gå af med sejren i den centralasiatiske magtkamp?

Samfund & Individ
Foto: Ritzau/Scanpix.
Læsetid: Ca. 8 min.

Lad os være ærlige: Der er fortsat meget, vi ikke ved om protesterne i Kasakhstan, de interne magtkampe i regimet og Putins indblanding. Mens urolighederne udspillede sig, blev internettet og mobilnettet lukket ned af magthaverne. Og da informationer om den...

Vær med til festen

Prøv Vid&Sans gratis i 14 dage.

Vid&Sans er nyhedsmediet for dig med sans for indsigt. Vi bringer forskernes perspektiv på både dine og tidens vigtigste spørgsmål. Medlemskabet fortsætter til 89 kr./md. Kom og vær med. bliv medlem

BIOGRAFIER

Lektor, Aarhus Universitet
Lektor ved Institut for Statskundskab. Har forskningsmæssigt fokus på politik i diktaturer mere generelt og autokratisk stabilitet og forandring i postsovjetisk kontekst i særdeleshed. Udgav i 2021 Diktatur i Aarhus Universitetsforlags Tænkepause-serie.

ANBEFALET TIL DIG

Hvad Søren sagde Mette?

Statsministerens tale ved Folketingets åbning er en pligthandling dikteret af Grundloven. Men det er ikke en genre, der er størknet – tværtimod. Som Mette Frederiksen demonstrerede med sin tale forleden, er det en sjælden mulighed for at italesætte sit politiske værdigrundlag på egne præmisser.

Sådan opstilles kandidater til Folketinget

Mere end fem gange så mange kandidater opstilles til valg, som der er pladser i Folketinget. Men der er stor forskel på, hvor svært det er at blive stillet op for de enkelte partier. Her giver lektor i statskundskab og partiforsker Karina Kosiara-Pedersen et overblik over, hvordan man kan blive opstillet til Folketinget.

Menu