Samfund & Individ
Foto: Ritzau/Scanpix. Illustration: Gita Emilie Sitanala Andersen

Hvem er verdens atommagter?

Rusland og USA er verdens suverænt største atommagter - men syv andre lande råder også over kernevåben. På kortet kan du sammenligne de enkelte landes atomarsenaler.

Samfund & Individ
Foto: Ritzau/Scanpix. Illustration: Gita Emilie Sitanala Andersen
Læsetid: Ca. < 1 min.

Efter Ruslands invasion af Ukraine har Vladimir Putin flere gange, mere eller mindre indirekte, truet med at bruge sine atomvåben mod dem, der blander sig i . Samtidig har har han sat Ruslands atomvåben i højeste beredskab uden at præcisere nærmere, hvad det betyder. 

I en tid hvor truslerne om atomkrig igen dukker op, er det værd at vide, hvilke lande der ligger inde med atomvåben, og hvor mange. Det kan man klikke sig frem til på kortet nedenfor.

Ud over de atommagter, der er vist på kortet, opbevarer fem lande – Belgien, Holland, Tyskland, Italien og Tyrkiet – amerikanske atomvåben, kontrolleret af USA. Bemærk, at Israel og Nordkorea også har atomvåben, selv om de er svære at se på kortet. 

Ukraine selv opgav i 1990’erne alle sine 1.700 atomvåben og tilhørende missilsystemer arvet fra Sovjetunionen til gengæld for sikkerhedsgarantier fra Rusland, Storbritannien og USA.

BIOGRAFIER

Vid&Sans
Journalist på Vid&Sans. Skriver om bl.a. natur, sundhed, teknologi og miljø.

ANBEFALET TIL DIG

Menu