Krop & Sind
Foto: Ritzau/Scanpix.

Hvordan hjælper vi traumatiserede flygtninge?

Regeringen regner med, at der kommer 100.000 ukrainske flygtninge til Danmark. Mange af dem har traumer, og mellem 10 og 30 pct. vil udvikle PTSD. Når det skal behandles, spiller bl.a. medicin, terapi, søvn og relationer en rolle.

Krop & Sind
Foto: Ritzau/Scanpix.

Over 24.000 ukrainske flygtninge har søgt om opholdstilladelse i Danmark, siden Rusland invaderede Ukraine den 24. februar. Indtil videre. Regeringen regner med, at flere end 100.000 ukrainske flygtninge kommer til Danmark.

Nogle har mistet venner eller familie, nogle har set deres hjem blive ødelagt, og alle har oplevet, at hele deres verden blev vendt op og ned - uden varsel.

Derfor er mange flygtninge traumatiserede, og mellem 10 og 30 pct. udvikler PTSD. Når det bliver behandlet, spiller medicin og terapi en væsentlig rolle, men også søvn, gode relationer og vished om opholdet i Danmark kan få stor betydning for behandlingen - og bedringen. I Tænketanken i denne uge taler forskningslektor og overlæge Jessica Carlsson Lohmann med Maja Jensen om posttraumatisk stressforstyrrelse og behandling af flygtninge med traumer.

Lyt til os der, hvor du lytter til dine podcast
Der kan du også lytte til tidligere afsnit af Tænketanken

BIOGRAFIER

Vid&Sans
Journalist og lydredaktør på Vid&Sans. Vært på podcasten Tænketanken og producer af al bærende lyd.
Lektor, Københavns Universitet
Jessica Carlsson Lohmann er forskningslektor på Institut for Klinisk Medicin på Københavns Universitet og forskningsansvarlig overlæge på Kompetencecenter for Transkulturel Psykiatri. Hendes primære forskningsområder er flygtninge med traumer og transkulturel psykiatri.

ANBEFALET TIL DIG

Den gode fortælling kan måske redde vores skove

Skoven giver liv til dyr, planter og den menneskelige fantasi. Den er uhyggelig, eventyrlig, sexet – og akut truet af vores rovdrift. I morgen er det den internationale skovdag, og derfor genbesøger vi nu litteraturens farverige flora. For i dét grønne vildnis gemmer sig måske roden til nye og nødvendige skov-venlige vaner.

Kvindefjendsk politik har ramt Taleban som en boomerang

Det afghanske Taleban-styre får stadigt sværere ved at indfri de forhåbninger, der bragte det til magten i 2021. Samfundet balancerer på kanten af et kollaps, og den kvindefjendske politik har givet bagslag, bl.a. fordi den har drænet den offentlige sektor for kvindelig arbejdskraft. Interne spændinger i Taleban kan bane vej for endnu et magtskifte.

Menu