Samfund & Individ
Foto: Ritzau/Scanpix. Illustration: Gita Emilie Sitanala Andersen

Hvornår fik kvinder valgret?

Afhængigt af hvor du kigger hen i verden, er svaret på det spørgsmål meget forskelligt. Danske kvinder har kunnet stemme siden 1915, men flere steder er kvindelig stemmeret en meget nylig vundet sejr. I anledning af kvindernes internationale kampdag giver Vid&Sans dig et overblik over, hvilke lande der kom først – og sidst – med de demokratiske rettigheder.

Samfund & Individ
Foto: Ritzau/Scanpix. Illustration: Gita Emilie Sitanala Andersen
Læsetid: Ca. < 1 min.

Den 19. september 1893 foretog Lord Glasgow en verdenshistorisk handling. Han underskrev en ny valglov for New Zealand, der gav landets kvinder fuld stemmeret på lige fod med mænd – som det første land i verden. 

I løbet af de sidste 129 år er langt de fleste af verdens lande fulgt trop. Senest gav Saudi-Arabien fuld stemmeret til kvinder i 2015 – om end man kan betvivle, hvor langt sådan en ret rækker i et absolut monarki uden nationale valg.  

Kampen for kvindelig stemmeret har allerede været lang. Også overraskende lang i Europa, hvor vi skulle helt frem til 1984, før det sidste land kom med. Og den har været hårdere, end vi ofte husker på. Også i Danmark har vores formødre måttet gennemgå voldelige overgreb, lange fængselsstraffe, sultestrejker og tvangsfodringer for at få udvidet det formelle demokrati til at omfatte alle køn.  

Klik dig ind på kortet nedenfor og få et historisk overblik over, hvornår stemmeretten kom – verden rundt. 

BIOGRAFIER

Vid&Sans
Journalist på Vid&Sans. Skriver om teknologi, univers og samfund

ANBEFALET TIL DIG

Menu