Teknologi & Univers
Foto: Jon Butterworth og Frank Kroeger. Illustration: Lotus Pedersen

Kan DNA-teknologi bringe dinosaurer og mammutter tilbage?

Hvor tæt er vi på at kunne genskabe uddøde arter som mammutter, sabeltigre og dinosaurer? DNA-forskningen har gjort kolossale fremskridt i de 30 år, der er gået siden scifi-filmen Jurassic Park toppede biograflisterne. Men er vi kommet tættere på at kunne vække kæmpeøglerne til live? Og hvad med de arter, som mennesket har fortrængt i nyere tid?

Teknologi & Univers
Foto: Jon Butterworth og Frank Kroeger. Illustration: Lotus Pedersen

Brachiosaurus, triceratops og tyrannosaurus – navne kendt af de fleste børn, men ikke set i live i 65 millioner år. Måske har du set eller læst den gamle Jurassic Park eller glæder dig til den næste film i rækken og spekuleret på, om det egentlig er blevet muligt at skabe en sådan park i virkeligheden. Det har DNA-forsker Lotte Bjergbæk også.

Vær med til festen

Prøv Vid&Sans gratis i 14 dage.

Vid&Sans er nyhedsmediet for dig med sans for indsigt. Vi bringer forskernes perspektiv på både dine og tidens vigtigste spørgsmål. Medlemskabet fortsætter til 89 kr./md. Kom og vær med. bliv medlem

BIOGRAFIER

Vid&Sans
Journalist på Vid&Sans. Skriver om bl.a. natur, sundhed, teknologi og miljø.
Lektor, Aarhus Universitet
Lotte Bjergbæk er lektor ved Institut for Molekylærbiologi og Genetik på Aarhus Universitet og har især forsket i DNA-teknologi. Og så er hun forfatter til bogen DNA, som er en del af serien Tænkepauser fra Aarhus Universitetsforlag.

ANBEFALET TIL DIG

Tusindvis af migranter drukner ud for Fort Europa

Bevogtningen af EU’s ydre grænser har stået højt på den politiske dagsorden siden 2015. EU har udliciteret en del af grænsekontrollen til tredjelande og udrustet sine egne grænsevagter med militært isenkram. Men strategien er dyr og politisk uhensigtsmæssig – og koster hvert år tusinder af menneskeliv.

EU vil forsvare sig i rummet

EU’s nye rumstrategi skruer op for mulighederne for at bruge rumteknologi til forsvar og sikkerhed. Det er på kant med gamle aftaler om at holde rummet fri for militær og våben, men det er en uundgåelig udvikling for at beskytte vital infrastruktur, siger astrofysiker.

Menu