Krop & Sind
Illustration: Lotus Pedersen

Kan man blive syg af at gruble?

Tanker, der kører i ring nat og dag, gør ikke noget godt. Inden for metakognitiv terapi øver man sig på at lade tankerne være i fred, så sindet kan regulere sig selv, og det hjælper bl.a. mange med angst og depression. Men kan metoden kurere psykisk sygdom? Forskningen ser lovende ud, men kan endnu ikke give et klart svar.

Krop & Sind
Illustration: Lotus Pedersen

De fleste har nok prøvet at ligge i sengen om natten med vidt åbne øjne og tanker, der kværner derudaf. Tankespind kan fylde dage og nætter, uger og måneder, og der kommer sjældent bedre løsninger ud af det. Alligevel kan vi have umådelig svært ved at lægge tankerne fra os.

Negativt tankespind, der f.eks. kan handle om, at man ikke er god nok,...

Vær med til festen

Prøv Vid&Sans gratis i 14 dage.

Vid&Sans er nyhedsmediet for dig med sans for indsigt. Vi bringer forskernes perspektiv på både dine og tidens vigtigste spørgsmål. Medlemskabet fortsætter til 89 kr./md. Kom og vær med. bliv medlem

BIOGRAFIER

Journalist og redaktør, Vid&Sans
Journalist og redaktør hos Vid&Sans med fagområdet 'bevægelse og bevægelser': Idræt og motion, sundhed i krop og sind, foreninger, demokrati og civilsamfund.
psykolog, metakognitiv terapeut, ph.d.-studerende, Aarhus Universitet
Psykolog og certificeret metakognitiv terapeut ved psykologhuset heypeople, København. Ph.d.-studerende ved Institut for Psykologi, Aarhus Universitet. Forsker i effekten af metakognitiv terapi hos 10-17-årige børn med angst og depression.
Specialpsykolog, ph.d., Aarhus Universitetshospital
Psykolog, ph.d., specialist i psykoterapi på Enheden for OCD og Angstlidelser, Aarhus Universitetshospital, Skejby. Lektor på Institut for Klinisk Medicin, Afdeling for Depression og Angst, Aarhus Universitet. Medforfatter til bl.a. bøgerne ’Kort og godt om angst’, "Kognitiv terapi - nyeste udvikling", "Kognitiv terapi på tværs" og ’Social angst – en selvhjælpsbog’.

ANBEFALET TIL DIG

Menu