Samfund & Individ
Illustration: Gita Emilie Sitanala Andersen

Kandidattest: Et demokratisk gode med klare begrænsninger

Kandidattests er blevet et fast indslag i danske valgkampe. Mediernes hjemmesider flyder over med tests, hvor man med få klik kan finde ud af, hvilke politikere man er enig og uenig med. De kan være et nyttigt demokratisk værktøj, men de repræsenterer også et begrænset perspektiv på politiske præferencer og holdningsdannelse.

Samfund & Individ
Illustration: Gita Emilie Sitanala Andersen
Læsetid: Ca. 10 min.

Der gik ikke mange timer, fra Mette Frederiksen udskrev folketingsvalg, til en lang række medier var klar med deres såkaldte kandidattests, hvor man skal svare på en række politiske spørgsmål og derefter får at vide, hvilke politikere eller partier man er mest enig med. Enkelte medier havde endda lanceret deres inden valgets udskrivelse.

Vælgerne har...

Vær med til festen

Prøv Vid&Sans gratis i 14 dage.

Vid&Sans er nyhedsmediet for dig med sans for indsigt. Vi bringer forskernes perspektiv på både dine og tidens vigtigste spørgsmål. Medlemskabet fortsætter til 89 kr./md. Kom og vær med. bliv medlem

Folketingsvalget 2022

Hos Vid&Sans får du ikke hurtige historier, valgflæsk og varm luft. I stedet inviterer vi dig med bagom valgets mange temaer, tal og taler.

Med hjælp fra forskere inden for alt fra energi og historie til valgteknik og retorik giver vi dig baggrund, forklaringer og perspektiv.

BIOGRAFIER

Lektor, Aarhus Universitet
Andreas Albertsen er politolog og lektor ved Aarhus Universitet, hvor han har bl.a. har forsket specifikt i kandidattest samt etik og moralfilosofi i en politisk kontekst. Han har selv en fortid i politik.

MERE VALG TIL DIG

Suverænitet: fem bud på herskere, der kæmper om magten i dag

Da Rusland invaderede Ukraine, fordømte verdenssamfundet dem for at krænke Ukraines suverænitet. I Rusland selv taler Putin om at genskabe familiefaderens, troens og nationens suverænitet overfor de undergravende progressive værdier fra Vesten. Og herhjemme står vi netop overfor at vælge, hvem vi skal adlyde de næste fire år. Men hvor kommer retten til at herske egentlig fra – og hvad der sker, når der er mere end én suveræn, der vil være magtfuldkommen?

Menu