Samfund & Individ
Foto: Scanpix/Ritzau og Unsplash, Illustration: Lotus Pedersen

Krigen lægger gift for international forskning

Når kampvognene kører ind i Ukraine, og Vesten strammer sanktionsskruen om Rusland, så bliver livet også klemt ud af forskningen. Historien viser, at konflikter er ødelæggende for videnskabelige fremskridt og den videnskabelige samtale. Og Ukraine-krigen har allerede ramt forskningen hårdt – ikke bare i Rusland og Ukraine, men også i Danmark og resten af verden.

Samfund & Individ
Foto: Scanpix/Ritzau og Unsplash, Illustration: Lotus Pedersen

Krigens første offer er sandheden, siger man. Videnskabelige tilbageslag rangerer forståeligt nok lavere end menneskeliv på listen over krigsbekymringer. Men også forskningen bliver hårdt ramt i konflikternes kølvand, og Ukraine-krigen er ingen undtagelse....

Vær med til festen

Prøv Vid&Sans gratis i 14 dage.

Vid&Sans er nyhedsmediet for dig med sans for indsigt. Vi bringer forskernes perspektiv på både dine og tidens vigtigste spørgsmål. Medlemskabet fortsætter til 89 kr./md. Kom og vær med. bliv medlem

BIOGRAFIER

Vid&Sans
Journalist på Vid&Sans. Skriver om bl.a. natur, sundhed, teknologi og miljø.
Forsker, ekstern lektor, European University Institute
Jennie Junghans forsker ved European University Institute i Italien og er ekstern lektor ved DIS i København. Hun er historiker med speciale i medicinhistorie og har især forsket i børnepsykiatriens historie i tiden før, under og efter anden verdenskrig.

ANBEFALET TIL DIG

Demografisk angst

Flere og flere masseskyderier og terrorhandlinger er motiveret af forestillingen om ”den store udskiftning”: Den hvide mand er trængt i defensiven, og drastiske voldshandlinger retfærdiggøres som nødvendigt selvforsvar, skriver professor Mikkel Thorup fra Aarhus Universitet.

Menu