Samfund & Individ
Foto: Scanpix/Ritzau og Unsplash, Illustration: Lotus Pedersen

Krigen lægger gift for international forskning

Når kampvognene kører ind i Ukraine, og Vesten strammer sanktionsskruen om Rusland, så bliver livet også klemt ud af forskningen. Historien viser, at konflikter er ødelæggende for videnskabelige fremskridt og den videnskabelige samtale. Og Ukraine-krigen har allerede ramt forskningen hårdt – ikke bare i Rusland og Ukraine, men også i Danmark og resten af verden.

Samfund & Individ
Foto: Scanpix/Ritzau og Unsplash, Illustration: Lotus Pedersen

Krigens første offer er sandheden, siger man. Videnskabelige tilbageslag rangerer forståeligt nok lavere end menneskeliv på listen over krigsbekymringer. Men også forskningen bliver hårdt ramt i konflikternes kølvand, og Ukraine-krigen er ingen undtagelse. Det er ikke bare russiske og ukrainske forskere, men hele globale forskningsmiljøer der taber, når...

Vær med til festen

Prøv Vid&Sans gratis i 14 dage.

Vid&Sans er nyhedsmediet for dig med sans for indsigt. Vi bringer forskernes perspektiv på både dine og tidens vigtigste spørgsmål. Medlemskabet fortsætter til 89 kr./md. Kom og vær med. bliv medlem

BIOGRAFIER

Vid&Sans
Journalist på Vid&Sans. Skriver om bl.a. natur, sundhed, teknologi og miljø.
Forsker, ekstern lektor, European University Institute
Jennie Junghans forsker ved European University Institute i Italien og er ekstern lektor ved DIS i København. Hun er historiker med speciale i medicinhistorie og har især forsket i børnepsykiatriens historie i tiden før, under og efter anden verdenskrig.

ANBEFALET TIL DIG

Kaninens år bliver en skæbnestund for Kina

Kina skulle væk fra periferien og ind i magtens centrum. Det var Xi Jinpings drøm og ambition, da han steg til tops i 2012. Og projektet er lykkedes. Men nu står riget over for historisk store udfordringer på både de indre og ydre linjer. Og der er stærkt brug for, at Xi Jinping trækker en kanin op af hatten, hvis Kina skal fastholde sin globale position.

Menu