Samfund & Individ
Foto: Scanpix/Ritzau og Unsplash, Illustration: Lotus Pedersen

Krigen lægger gift for international forskning

Når kampvognene kører ind i Ukraine, og Vesten strammer sanktionsskruen om Rusland, så bliver livet også klemt ud af forskningen. Historien viser, at konflikter er ødelæggende for videnskabelige fremskridt og den videnskabelige samtale. Og Ukraine-krigen har allerede ramt forskningen hårdt – ikke bare i Rusland og Ukraine, men også i Danmark og resten af verden.

Samfund & Individ
Foto: Scanpix/Ritzau og Unsplash, Illustration: Lotus Pedersen

Krigens første offer er sandheden, siger man. Videnskabelige tilbageslag rangerer forståeligt nok lavere end menneskeliv på listen over krigsbekymringer. Men også forskningen bliver hårdt ramt i konflikternes kølvand, og Ukraine-krigen er ingen undtagelse....

Vær med til festen

Prøv Vid&Sans gratis i 14 dage.

Vid&Sans er nyhedsmediet for dig med sans for indsigt. Vi bringer forskernes perspektiv på både dine og tidens vigtigste spørgsmål. Medlemskabet fortsætter til 89 kr./md. Kom og vær med. bliv medlem

BIOGRAFIER

Vid&Sans
Journalist på Vid&Sans. Skriver om bl.a. natur, sundhed, teknologi og miljø.
Forsker, ekstern lektor, European University Institute
Jennie Junghans forsker ved European University Institute i Italien og er ekstern lektor ved DIS i København. Hun er historiker med speciale i medicinhistorie og har især forsket i børnepsykiatriens historie i tiden før, under og efter anden verdenskrig.

ANBEFALET TIL DIG

Hvad Søren sagde Mette?

Statsministerens tale ved Folketingets åbning er en pligthandling dikteret af Grundloven. Men det er ikke en genre, der er størknet – tværtimod. Som Mette Frederiksen demonstrerede med sin tale forleden, er det en sjælden mulighed for at italesætte sit politiske værdigrundlag på egne præmisser.

Sådan opstilles kandidater til Folketinget

Mere end fem gange så mange kandidater opstilles til valg, som der er pladser i Folketinget. Men der er stor forskel på, hvor svært det er at blive stillet op for de enkelte partier. Her giver lektor i statskundskab og partiforsker Karina Kosiara-Pedersen et overblik over, hvordan man kan blive opstillet til Folketinget.

Menu