Natur & Klima
Foto: Ritzau/Scanpix, CDC og Damir Omerović. Illustration: Lotus Pedersen

Mikroorganismer kan gøre landbruget sprøjtefrit

Danske forskere bruger avanceret DNA-teknologi til at udvikle naturlige, biologiske metoder til at fremme plantevækst uden sprøjtegift. Det betyder, at vi inden for 5-10 år vil kunne udfase brugen af skadelige pesticider. På den måde kan vi redde grundvandet og understøtte biodiversiteten uden at gå på kompromis med fødevaresikkerheden.

Natur & Klima
Foto: Ritzau/Scanpix, CDC og Damir Omerović. Illustration: Lotus Pedersen

Det kribler og krabler under overfladen. Jorden under os er fuld af liv: Bakterier, svampe, rundorme og andre mikroskopiske organismer, som udgør jordlagets økosystem, og som har stor betydning for, hvordan planterne trives og vokser. For selv om organismerne...

Vær med til festen

Prøv Vid&Sans gratis i 14 dage.

Vid&Sans er nyhedsmediet for dig med sans for indsigt. Vi bringer forskernes perspektiv på både dine og tidens vigtigste spørgsmål. Medlemskabet fortsætter til 89 kr./md. Kom og vær med. bliv medlem

BIOGRAFIER

Vid&Sans
Fast bidragyder til Vid&Sans. Skriver især om teknologi og naturvidenskab.
Lektor, Institut for Kemi og Biovidenskab, Aalborg Universitet
Lektor ved Institut for Kemi og Biovidenskab ved Aalborg Universitet. Han forsker i at bruge DNA-sekventering af kortlægge og forstå mikroorganismer i komplekse økosystemer.

ANBEFALET TIL DIG

Julens traditioner skaber et fælles ’vi’

Det er ofte lidt nervepirrende at fejre jul et nyt sted. Får de nu and eller flæskesteg? Alt skal helst være, som det plejer – og så alligevel. For traditioner ændrer sig hele tiden, og netop derfor kan de binde os sammen og gøre plads til alle.

Alle mennesker starter uden penis

Bogserien Tænkepauser når eksemplar nr. 104 med en undersøgelse af det mandlige kønsorgan. Alle børn starter som hunkøn i fostertilværelsen, men cirka halvdelen udvikler en penis og ender som biologisk hankøn. Forsker i urinvejskirurgi og penisnørd Jakob Kristian Jakobsen guider gennem penis’ foranderlige liv. Vid&Sans bringer et uddrag.

Menu