Natur & Klima
Foto: Ritzau/Scanpix, CDC og Damir Omerović. Illustration: Lotus Pedersen

Mikroorganismer kan gøre landbruget sprøjtefrit

Danske forskere bruger avanceret DNA-teknologi til at udvikle naturlige, biologiske metoder til at fremme plantevækst uden sprøjtegift. Det betyder, at vi inden for 5-10 år vil kunne udfase brugen af skadelige pesticider. På den måde kan vi redde grundvandet og understøtte biodiversiteten uden at gå på kompromis med fødevaresikkerheden.

Natur & Klima
Foto: Ritzau/Scanpix, CDC og Damir Omerović. Illustration: Lotus Pedersen

Det kribler og krabler under overfladen. Jorden under os er fuld af liv: Bakterier, svampe, rundorme og andre mikroskopiske organismer, som udgør jordlagets økosystem, og som har stor betydning for, hvordan planterne trives og vokser. For selv om organismerne er bitte små, er der millioner af dem i blot ét enkelt gram jord.

Organismerne påvirker de...

Vær med til festen

Prøv Vid&Sans gratis i 14 dage.

Vid&Sans er nyhedsmediet for dig med sans for indsigt. Vi bringer forskernes perspektiv på både dine og tidens vigtigste spørgsmål. Medlemskabet fortsætter til 89 kr./md. Kom og vær med. bliv medlem

BIOGRAFIER

Journalist og forfatter, Vid&Sans
Jakob Brodersen er journalist og forfatter og fast bidragyder til Vid&Sans. Skriver især om teknologi og naturvidenskab.
Lektor, Institut for Kemi og Biovidenskab, Aalborg Universitet
Lektor ved Institut for Kemi og Biovidenskab ved Aalborg Universitet. Han forsker i at bruge DNA-sekventering af kortlægge og forstå mikroorganismer i komplekse økosystemer.

ANBEFALET TIL DIG

Den gode fortælling kan måske redde vores skove

Skoven giver liv til dyr, planter og den menneskelige fantasi. Den er uhyggelig, eventyrlig, sexet – og akut truet af vores rovdrift. I morgen er det den internationale skovdag, og derfor genbesøger vi nu litteraturens farverige flora. For i dét grønne vildnis gemmer sig måske roden til nye og nødvendige skov-venlige vaner.

Kvindefjendsk politik har ramt Taleban som en boomerang

Det afghanske Taleban-styre får stadigt sværere ved at indfri de forhåbninger, der bragte det til magten i 2021. Samfundet balancerer på kanten af et kollaps, og den kvindefjendske politik har givet bagslag, bl.a. fordi den har drænet den offentlige sektor for kvindelig arbejdskraft. Interne spændinger i Taleban kan bane vej for endnu et magtskifte.

Menu