Krop & Sind
Foto: Andriyko Podilnyk, Tamas Pap, Louis Hansel og Alexander Krivitskiy. Illustration: Lotus Pedersen

Op mod 50.000 danskere ramt af overset spiseforstyrrelse

Tvangsoverspisning (BED) er mere almindelig end anoreksi og bulimi tilsammen. Men lidelsen er så misforstået og tabuiseret, at mange ikke får den behandling, de har brug for.

Krop & Sind
Foto: Andriyko Podilnyk, Tamas Pap, Louis Hansel og Alexander Krivitskiy. Illustration: Lotus Pedersen

For knap et år siden, den 1. januar 2022, anerkendte Sundhedsstyrelsen spiseforstyrrelsen BED (Binge Eating Disorder) som en ny diagnose. Det betyder, at BED nu indgår som en anerkendt sygdom i sundhedsvæsnet, og fagpersonale skal kunne genkende lidelsen og visitere til den rette behandling.

BED kaldes også tvangsoverspisning. Hvis man har BED, mister...

Vær med til festen

Prøv Vid&Sans gratis i 14 dage.

Vid&Sans er nyhedsmediet for dig med sans for indsigt. Vi bringer forskernes perspektiv på både dine og tidens vigtigste spørgsmål. Medlemskabet fortsætter til 89 kr./md. Kom og vær med. bliv medlem

BIOGRAFIER

Psykolog, dr. med., Odense Universitetshospital
Doktor med., ph.d., psykolog, cand. psych. aut. Leder af Klinik for Ludomani og BED, Arbejds- og Miljømedicinsk Klinik, Odense Universitetshospital. Har skrevet doktordisputats om de neurobiologiske aspekter af spilleafhængighed. Forfatter til bogen ”Din hjerne snyder dig”, forlaget Gyldendal 2021.

ANBEFALET TIL DIG

Tusindvis af migranter drukner ud for Fort Europa

Bevogtningen af EU’s ydre grænser har stået højt på den politiske dagsorden siden 2015. EU har udliciteret en del af grænsekontrollen til tredjelande og udrustet sine egne grænsevagter med militært isenkram. Men strategien er dyr og politisk uhensigtsmæssig – og koster hvert år tusinder af menneskeliv.

EU vil forsvare sig i rummet

EU’s nye rumstrategi skruer op for mulighederne for at bruge rumteknologi til forsvar og sikkerhed. Det er på kant med gamle aftaler om at holde rummet fri for militær og våben, men det er en uundgåelig udvikling for at beskytte vital infrastruktur, siger astrofysiker.

Menu