Krop & Sind
Illustration: Ruth-Anne Degn Dausell

Sådan kan man reducere tvang i psykiatrien

Trods mange års indsats er det ikke lykkedes at mindske brugen af tvang i psykiatrien. Men faktisk ved forskerne en del om, hvad der virker. F.eks. har boldmassage halveret tvangsanvendelsen over for maniske patienter.

Krop & Sind
Illustration: Ruth-Anne Degn Dausell

Tvang er psykiatriens smertensbarn. Hver dag er der psykiatriske patienter, der overmandes af ansatte, spændes fast til sengen eller får en akut beroligende sprøjte mod deres vilje.

Det er veldokumenteret, at tvang har negative konsekvenser for patienterne. Men trods et stærkt politisk ønske om at nedbringe tvang og et konkret mål om at reducere...

Vær med til festen

Prøv Vid&Sans gratis i 14 dage.

Vid&Sans er nyhedsmediet for dig med sans for indsigt. Vi bringer forskernes perspektiv på både dine og tidens vigtigste spørgsmål. Medlemskabet fortsætter til 89 kr./md. Kom og vær med. bliv medlem

BIOGRAFIER

Journalist og redaktør, Vid&Sans
Journalist og redaktør hos Vid&Sans med fagområdet 'bevægelse og bevægelser': Idræt og motion, sundhed i krop og sind, foreninger, demokrati og civilsamfund.
Professor, Syddansk Universitet
Frederik Alkier Gildberger professor i retspsykiatri ved SDU, Institut for Regional Sundhedsforskning, og ved Retspsykiatrisk Forskningsenhed Middelfart, Region Syddanmark. Han er forskningsleder for programmet ’Reduktion af tvang’.
Forskningsfysioterapeut, Region Midtjylland
Forskningsfysioterapeut ved Forskningsenheden for Depression og Angst, Psykiatrien i Region Midtjylland.

ANBEFALET TIL DIG

Tusindvis af migranter drukner ud for Fort Europa

Bevogtningen af EU’s ydre grænser har stået højt på den politiske dagsorden siden 2015. EU har udliciteret en del af grænsekontrollen til tredjelande og udrustet sine egne grænsevagter med militært isenkram. Men strategien er dyr og politisk uhensigtsmæssig – og koster hvert år tusinder af menneskeliv.

EU vil forsvare sig i rummet

EU’s nye rumstrategi skruer op for mulighederne for at bruge rumteknologi til forsvar og sikkerhed. Det er på kant med gamle aftaler om at holde rummet fri for militær og våben, men det er en uundgåelig udvikling for at beskytte vital infrastruktur, siger astrofysiker.

Menu