Samfund & Individ
Olivia Loftlund/Ritzau Scanpix

Sådan opstilles kandidater til Folketinget

Mere end fem gange så mange kandidater opstilles til valg, som der er pladser i Folketinget. Men der er stor forskel på, hvor svært det er at blive stillet op for de enkelte partier. Her kan du blive klogere på, hvem der kan stille op som kandidat, og hvordan man bliver valgt.

Samfund & Individ
Olivia Loftlund/Ritzau Scanpix

Op til 1.000 kandidater kæmper om vælgernes gunst op til det kommende folketingsvalg. Nogle stiller op for første gang og forventer slet ikke at blive valgt; andre har haft en lang karriere i Folketinget og tager deres genvalg for givet. Indimellem er der kandidater, der kæmper for at blive (gen-)valgt.

Men hvad skal der egentlig til, for at man kan...

Vær med til festen

Prøv Vid&Sans gratis i 14 dage.

Vid&Sans er nyhedsmediet for dig med sans for indsigt. Vi bringer forskernes perspektiv på både dine og tidens vigtigste spørgsmål. Medlemskabet fortsætter til 89 kr./md. Kom og vær med. bliv medlem

Folketingsvalget 2022

Hos Vid&Sans får du ikke hurtige historier, valgflæsk og varm luft. I stedet inviterer vi dig med bagom valgets mange temaer, tal og taler.

Med hjælp fra forskere inden for alt fra energi og historie til valgteknik og retorik giver vi dig baggrund, forklaringer og perspektiv.

BIOGRAFIER

Partiforsker, lektor i statskundskab, Københavns Universitet
Lektor, Institut for Statskundskab, Center for Valg og Partier, Københavns Universitet. Forsker blandt andet i partimedlemskab, politisk rekruttering og valgkampagner. Forfatter til bogen ’Demokratiets Ildsjæle’ og medforfatter til ’Nordic Party Members: Linkages in Troubled Times’ om partimedlemmer. Foto: Michael Damm

MERE VALG TIL DIG

Suverænitet: fem bud på herskere, der kæmper om magten i dag

Da Rusland invaderede Ukraine, fordømte verdenssamfundet dem for at krænke Ukraines suverænitet. I Rusland selv taler Putin om at genskabe familiefaderens, troens og nationens suverænitet overfor de undergravende progressive værdier fra Vesten. Og herhjemme står vi netop overfor at vælge, hvem vi skal adlyde de næste fire år. Men hvor kommer retten til at herske egentlig fra – og hvad der sker, når der er mere end én suveræn, der vil være magtfuldkommen?

Menu