Svækket USA varsler globalt magtskifte

Et splittet USA og et fremstormende Kina skaber en ny verdensorden, der er mere kompleks og uforudsigelig. En historisk epoke med USA som altdominerende supermagt lakker mod enden. Verden vil komme til at opleve et mere fragmenteret og skiftende lederskab.

Magtens tektoniske plader forskubber sig i disse år. Mens Kina stormer frem på den internationale scene, er USA’s globale indflydelse på retræte. Corona-pandemien har tydeliggjort, at den verdensorden, som har hersket siden Sovjetunionens opløsning, med USA som den altdominerende supermagt, er under hastig afvikling.

Men vi skal ikke nødvendigvis...

Vær med til festen

Prøv Vid&Sans gratis i 14 dage.

Vid&Sans er nyhedsmediet for dig med sans for indsigt. Vi bringer forskernes perspektiv på både dine og tidens vigtigste spørgsmål. Medlemskabet fortsætter til 89 kr./md. Kom og vær med. bliv medlem

BIOGRAFIER

Vid&Sans
Journalist og fast bidragyder til Vid&Sans. Skriver bl.a. om politik og samfund, især USA.
Seniorforsker, DIIS
Rasmus Sinding Søndergaard forsker i USA’s udenrigspolitik. Han undersøger særligt amerikanske visioner for menneskerettigheder og demokratiudbredelse samt spændinger mellem liberale værdier og nationale sikkerhedsinteresser. Han er desuden interesseret i diplomati, global orden, internationale organisationer og transatlantiske relationer.

ANBEFALET TIL DIG

Menu