Samfund & Individ
Foto: Kim Agersten/Ritzau Scanpix. Illustration: Oline Jessen

Tolke spiller en hidtil overset rolle i retten

Det er ikke let at være tolk. Det kræver ekspertviden. Tolken skal mestre både dansk og et fremmedsprog og have en stor viden om det danske retssystem. Men vi mangler en nationalt anerkendt tolkeuddannelse, der kan garantere netop den høje kvalitet – og dét kan udfordre borgernes retssikkerhed.

Samfund & Individ
Foto: Kim Agersten/Ritzau Scanpix. Illustration: Oline Jessen

Det danske retssystem møder hver dag sigtede, tiltalte og vidner, som ikke kan tale og forstå dansk på et niveau, så de kan deltage i en retshandling uden hjælp. For at retten skal kunne vurdere spørgsmål om skyld og ansvar, må de ikke-dansktalende derfor...

Vær med til festen

Prøv Vid&Sans gratis i 14 dage.

Vid&Sans er nyhedsmediet for dig med sans for indsigt. Vi bringer forskernes perspektiv på både dine og tidens vigtigste spørgsmål. Medlemskabet fortsætter til 89 kr./md. Kom og vær med. bliv medlem

BIOGRAFIER

Professor, Københavns Universitet
Martha Sif Karrebæk er professor i Flersprogethed/Dansk som andetsprog ved Københavns Universitet. Hun har arbejdet med børnehaver, indskoling, modersmålsundervisning, mad og sprog, tolkning og er nu i gang med et projekt om udenlandsk uddannet sundhedspersonale.
Tenure track-adjunkt, Københavns Universitet
Marta Kirilova er tenure track-adjunkt i dansk som andetsprog ved Københavns Universitet. Hun har forsket i holdninger til indvandrere i det danske samfund, jobsamtaler med udlændinge, sprog på arbejde, internationalisering på universiteterne og senest i tolkede retsmøder og psykoterapisamtaler.
Vid&Sans
Journalist og redaktør på Vid&Sans. Skriver bl.a. om kultur, historie, politik og samfundsforhold.

ANBEFALET TIL DIG

Menu