Samfund & Individ
Foto: Ritzau/Scanpix. Illustration: Gita Emilie Sitanala Andersen

Ukrainsk uafhængighed

Selvstændig stat eller russisk region? Ukraines suverænitet og uafhængighed er truet, efter Rusland har anerkendt dele af landet som selvstændige stater. I ugens Kort & Godt kan du se, hvilke dele af Ukraine der stemte for løsrivelse fra Sovjet i 1991, og hvilke der foretrak at forblive forenet med Rusland.

Samfund & Individ
Foto: Ritzau/Scanpix. Illustration: Gita Emilie Sitanala Andersen
Læsetid: Ca. 2 min.

Er Ukraine en separat og selvstændig nation eller en del af Rusland? Hvad med Krim? Hvad med regionerne Donetsk og Luhansk, der 21. februar blev anerkendt som selvstændige republikker af Rusland? Vil alle russerne i Østukraine optages i Rusland eller støtter de et selvstændigt Ukraine?

Det dybe og komplekse forhold mellem Ukraine og Rusland kræver nok en del forskere og et par artikler at komme til bunds i. Men én meget vigtig brik i puslespillet kan du dykke ned i i dette kort. Det viser, hvordan ukrainerne stemte ved folkeafstemningen i 1991, hvor Ukraine løsrev sig fra Sovjetunionen og blev en selvstændig stat.

Ukraines selvstændighed blev det endelige søm i kisten for Sovjetunionen, som på det tidspunkt var gået op i limningen og stort set kun bestod af Rusland.

Folkeafstemningen er det fundament, Ukraine er bygget på, og som Putins Rusland nu sætter spørgsmålstegn ved. Se selv, hvilke regioner der fuldt støttede selvstændighed, og hvilke der var delte. Resultatet er ikke helt forudsigeligt set fra 2022.

Samlet stemte 92 pct. ja til selvstændighed og 8 pct. stemte nej. Krim, som blev annekteret af Rusland i 2014, er halvøen længst mod syd. Donetsk og Luhansk, som nu er anerkendt som selvstændige republikker af Rusland, er de to regioner længst mod øst.

BIOGRAFIER

Vid&Sans
Journalist på Vid&Sans. Skriver om bl.a. natur, sundhed, teknologi og miljø.

ANBEFALET TIL DIG

Menu