Samfund & Individ
Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

Valggyser giver rød blok flertal

Først da de sidste stemmer var talt op, stod det klart, at Mette Frederiksen har et rødt flertal bag sig. Venstre går markant tilbage, mens både Moderaterne og Danmarksdemokraterne er kommet bragende ind.

Samfund & Individ
Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix
Læsetid: Ca. 2 min.

Et drama udspillede sig i nat, hvor det kom helt til sidste valgsted, før magtbalancen mellem rød og blå blok lå endelig fast. Rød blok får 87 mandater og dermed flertal, hvis man medregner 3 nordatlantiske. Blå blok får 72 mandater + et nordatlantisk, mens Moderaterne med Lars Løkke Rasmussen i spidsen opnåede 16 mandater. Partiet så hele aftenen ud til at blive tungen på vægtskålen, med den forhenværende statsminister i en ønskerolle som kongemager.

Af de 14 partier på stemmesedlen er 12 af valgt ind – i et Folketing, der tegner mere broget end nogensinde. Danmarksdemokraterne er stormet ind med 14 mandater, mens Alternativet og Dansk Folkeparti, som i meningsmålingerne lå på kanten af spærregrænsen, kom ind med hhv. 6 og 5 mandater.

Sådan stemte Danmark

Mens LA gik frem, og Venstre næsten blev halveret, har Socialdemokratiet næsten sat sig på hele Danmarkskortet over at være det største parti. Enkelte steder er de ikke, men selv kredse, hvor de i flere år ikke har været størst, er de det nu atter igen. Dette kan naturligvis skyldes, at siden sidste valg har tidligere Venstre-topfolk som Lars Løkke og Inger Støjberg hver startet deres eget parti, som er braget ind i Folketinget.

Hvad skal der ske nu?

Allerede nu ved vi, at regeringen går af. Det skyldes bl.a., at De Radikale har understreget, at den nok kan støtte Mette Frederiksen som statsminister, men ikke i spidsen for en ren ét-partiregering.

Det udløser en såkaldt dronningerunde, hvor Mette Frederiksen står til at blive ”kongelig undersøger”, der skal afsøge mulighederne for at danne en ny regering. Hun varslede i nattens partileder-debat, at hun i første omgang vil forsøge at etablere et muligt regeringssamarbejde hen over midten, med et eller flere borgerlige partier.

Venstres partileder Jakob Ellemann-Jensen afviste ikke direkte en bred regering, men foretrækker en borgerlig-liberal regering, og bejlede i den forbindelse til Radikale Venstre.

Lars Løkke Rasmussen vil pege på Mette Frederiksen som kongelig undersøger, men ikke nødvendigvis som kommende statsminister.

Folketingsvalget 2022

Hos Vid&Sans får du ikke hurtige historier, valgflæsk og varm luft. I stedet inviterer vi dig med bagom valgets mange temaer, tal og taler.

Med hjælp fra forskere inden for alt fra energi og historie til valgteknik og retorik giver vi dig baggrund, forklaringer og perspektiv.

BIOGRAFIER

Vid&Sans
Journalist på Vid&Sans. Skriver om teknologi, univers og samfund

MERE VALG TIL DIG

Suverænitet: fem bud på herskere, der kæmper om magten i dag

Da Rusland invaderede Ukraine, fordømte verdenssamfundet dem for at krænke Ukraines suverænitet. I Rusland selv taler Putin om at genskabe familiefaderens, troens og nationens suverænitet overfor de undergravende progressive værdier fra Vesten. Og herhjemme står vi netop overfor at vælge, hvem vi skal adlyde de næste fire år. Men hvor kommer retten til at herske egentlig fra – og hvad der sker, når der er mere end én suveræn, der vil være magtfuldkommen?

Menu