Det lyder jo science fiction-agtigt, men der er faktisk ret mange fysiske teorier, som forudser det her med, at der kan være forskellige andre universer.
Ole Eggers Bjælde, astrofysiker og museumsinspektør, Science Museerne, Aarhus Univeristet
Det er ikke hvert år, at en science fiction-film vinder den mest eftertragtede Oscar-statuette for bedste film. Men det var netop, hvad der skete i søndags. Årets helt store Oscar-vinder blev filmen Everything, Everywhere, All at Once, der vandt i hele otte kategorier.
Filmens omdrejningspunkt er multiverset: Idéen om at der findes mange universer, potentielt uendeligt mange, der eksisterer side om side. Det lyder syret, men flugter faktisk fint med teorier inden for moderne fysik, der trækker tråde helt tilbage til Niels Bohr og det berømte dobbeltspalte-eksperiment, der lagde grunden for kvantefysikken.
Kan noget, nogen eller alting eksistere flere steder på én gang - også uden for filmens verden? Er oscarvinderen på sikker naturvidenskabelig grund?
Tænketanken har inviteret astrofysikeren Ole Eggers Bjælde til en samtale om filmens verden og fysikkens love.
Tænketanken er Vid&Sans' ugentlige podcast. Den udkommer i små miniserier, der hen over 2-4 afsnit dykker ned i et emne, der præger nyhedsstrømmen. I forbindelse med den 95. Oscar-uddeling 13. marts er vi taget ind i filmens verden. I første afsnit dækkede vi streamingtjenesternes indtog i den prestigefyldte Oscar-verden.