Samfund & Individ
Foto: Ritzau/Scanpix.

Bliver Tyskland en ny militær stormagt?  

Torsdag den 27.2, få dage efter Rusland gik ind i Ukraine, holdt den tyske kansler Olaf Scholz’ en historisk tale i Forbundsdagen. Den markerede afskeden med årtiers tysk prioritering af afspændingspolitik og diplomati i det internationale samarbejde – til fordel for massiv forøgelse af forsvar og militær. Men hvordan kommer Tysklands nye sikkerhedspolitik egentligt til at se ud? Står vi overfor en genkomst af en tysk militærmagt i midten af Europa?

Samfund & Individ
Foto: Ritzau/Scanpix.
Læsetid: Ca. 9 min.

”Vi befinder os lige nu et sted, hvor vi ikke ønsker at være, og vi gør ting, som vi ikke har ønsket at gøre.” Sådan sagde Omid Nouripour, en af de to formænd for partiet De Grønne, for nylig i en tysk fjernsynsudsendelse. Nouripours bemærkning afspejler stemningen på store dele af den tyske venstrefløj. I mange årtier har man i Tyskland som...

Vær med til festen

Prøv Vid&Sans gratis i 14 dage.

Vid&Sans er nyhedsmediet for dig med sans for indsigt. Vi bringer forskernes perspektiv på både dine og tidens vigtigste spørgsmål. Medlemskabet fortsætter til 89 kr./md. Kom og vær med. bliv medlem

BIOGRAFIER

Lektor, Syddansk Universitet
Moritz Schramm er lektor på institut for Kulturvidenskaber ved Syddansk Universitet. Han forsker i tyske samfundsforhold, historie og politik.

ANBEFALET TIL DIG

Tusindvis af migranter drukner ud for Fort Europa

Bevogtningen af EU’s ydre grænser har stået højt på den politiske dagsorden siden 2015. EU har udliciteret en del af grænsekontrollen til tredjelande og udrustet sine egne grænsevagter med militært isenkram. Men strategien er dyr og politisk uhensigtsmæssig – og koster hvert år tusinder af menneskeliv.

EU vil forsvare sig i rummet

EU’s nye rumstrategi skruer op for mulighederne for at bruge rumteknologi til forsvar og sikkerhed. Det er på kant med gamle aftaler om at holde rummet fri for militær og våben, men det er en uundgåelig udvikling for at beskytte vital infrastruktur, siger astrofysiker.

Menu