Kunst & kultur
Foto: Ritzau/Scanpix
Læsetid: Ca. < 1 min.

Bør vi tvinge vores børn til at læse bøger?

Kun 20 pct. af danske skolebørn kan rigtig godt lide at læse. Det er et problem, siger forskere. Mange skoler sætter nu fokus på lystlæsning.

Kunst & kultur
Foto: Ritzau/Scanpix

Børn læser sjældent af lyst. Ofte skal de motiveres - måske næsten tvinges - til at åbne en bog. Og hos danske børn er læselysten helt i bund.

Kun hver femte danske elev i 3. og 4. klasse kan rigtig godt lide at læse. I de lande, vi sammenligner os med, læser 43 pct. af eleverne af ren lyst. Det viser den seneste udgave af den internationale undersøgelse Progress in International Reading Literacy Study.

Men hvorfor skal børn overhovedet have lyst til at læse? De har jo heller ikke lyst til at børste tænder eller spise vitaminpiller.

Læselysten er vigtig, fordi den styrker læsekompetencerne og giver "kulturoplevelser, der beriger os som mennesker. Og det er en skam, hvis børnene ikke får de oplevelser," siger Henriette Romme Lund, der er ph.d.-studerende ved DPU, Aarhus Universitet.

Men hvad er læselyst? Og hvordan måler man det? Og kan man som voksen skabe læselyst hos børnene ved at bede dem om at læse mere? Det handler Tænketanken om i denne uge.

BIOGRAFIER

Maja Jensen
Vid&Sans
Journalist og lydredaktør på Vid&Sans. Vært på podcasten Tænketanken og producer af al bærende lyd.
Henriette Romme Lund
Ph.d.-studerende, Aarhus Universitet
Henriette Romme Lund er ph.d.-studerende på DPU, Danmarks institut for Pædagogik og Uddannelse, Aarhus Universitet. Hun forsker i læselyst og litteraturformidling.

ANBEFALET TIL DIG

Diktatorernes kamp i Kasakhstan

Efter nytår blev Kasakhstan ramt af omfattende folkelige demonstrationer. Det kasakhiske regime stod splittet mellem den nuværende og den tidligere præsident, men endte med at svare brutalt igen, bl.a. med hjælp fra Putins Rusland. Jakob Tolstrup, lektor i statskundskab, skriver om den centralasiatiske magtkamp.

Grøn omstilling presser fremtidens elforsyning

Danmarks behov for strøm står til at blive mere end fordoblet over de næste tyve år. Flere elbiler på vejene og elektriske varmepumper i villaerne vil presse det eksisterende elforsyningsnet til det yderste. Hvis ikke vi skal risikere overbelastning og udfald, er der både brug for en udbygning af nettet, intelligente styringsløsninger og nye forbrugsvaner.

Menu