Kunst & kultur
Foto: Ritzau/Scanpix

Bør vi tvinge vores børn til at læse bøger?

Kun 20 pct. af danske skolebørn kan rigtig godt lide at læse. Det er et problem, siger forskere. Mange skoler sætter nu fokus på lystlæsning.

Kunst & kultur
Foto: Ritzau/Scanpix

Børn læser sjældent af lyst. Ofte skal de motiveres - måske næsten tvinges - til at åbne en bog. Og hos danske børn er læselysten helt i bund.

Kun hver femte danske elev i 3. og 4. klasse kan rigtig godt lide at læse. I de lande, vi sammenligner os med, læser 43 pct. af eleverne af ren lyst. Det viser den seneste udgave af den internationale undersøgelse Progress in International Reading Literacy Study.

Men hvorfor skal børn overhovedet have lyst til at læse? De har jo heller ikke lyst til at børste tænder eller spise vitaminpiller.

Læselysten er vigtig, fordi den styrker læsekompetencerne og giver "kulturoplevelser, der beriger os som mennesker. Og det er en skam, hvis børnene ikke får de oplevelser," siger Henriette Romme Lund, der er ph.d.-studerende ved DPU, Aarhus Universitet.

Men hvad er læselyst? Og hvordan måler man det? Og kan man som voksen skabe læselyst hos børnene ved at bede dem om at læse mere? Det handler Tænketanken om i denne uge.

Lyt til os der, hvor du lytter til dine podcast
Der kan du også lytte til tidligere afsnit af Tænketanken

BIOGRAFIER

Vid&Sans
Journalist og lydredaktør på Vid&Sans. Vært på podcasten Tænketanken og producer af al bærende lyd.
Ph.d.-studerende, Aarhus Universitet
Henriette Romme Lund er ph.d.-studerende på DPU, Danmarks institut for Pædagogik og Uddannelse, Aarhus Universitet. Hun forsker i læselyst og litteraturformidling.

MERE PODCAST TIL DIG

”Abortmodstanderne ser Trump som Guds instrument”

NY PODCASTSERIE: Den næste måned stiller Tænketanken skarpt på prævention og ligestilling. Første afsnit handler om abort, prævention og splittelse i det konservative USA, hvor en kontroversiel højesteretsafgørelse har fået abortdebatten til at blusse op igen. Og det er ikke nødvendigvis godt nyt for det konservative højre. Tænketanken har mødt Niels Bjerre Poulsen, der forsker i amerikansk politik.

Hvem vil tage sig af vores børn og syge?

Færre og færre unge ønsker at blive pædagog, lærer eller sygeplejerske. Et presset arbejdsmiljø og stadig mere nidkære dokumentationskrav efterlader mindre tid til kerneopgaven og er med til at tømme velfærdsfagene for mening. Hvis de igen skal blive attraktive for de unge, er der brug for at erstatte detailstyring med tillid.

Hvorfor rammes så mange af fødselsdepression?

Mere end hver 10. danske fødende rammes af fødselsdepression. Men hvordan kan det være, at vi er særligt psykisk sårbare i efterfødselstiden? En del af forklaringen skal findes i vores hjernebiologi, hvor knas i kommunikationen mellem hormoner og signalstoffer kan være en udløsende faktor.

Menu