Samfund & Individ
Foto: Ritzau/Scanpix. Illustration: Lotus Pedersen

Børn kan skrive sig til at læse bedre

Danske forskere har lokaliseret tre typiske udviklingstrin i børns skrivning. Det viser sig, at skrivelysten hos børn kan danne grundlag for, at de bliver dygtigere til både at stave, skrive og læse.

Samfund & Individ
Foto: Ritzau/Scanpix. Illustration: Lotus Pedersen

Dn hun r sø, ov dn r ko, og d r gal.

Hvis du er skarp i dag, kan du uden problemer forstå, at den foregående sætning handler om en sød, god og glad hund. Men det vigtige er egentligt ikke, om du kan magte at læse den tvivlsomme stavning; det vigtige er derimod, at den unge afsender skrev ordene. Det kan nemlig være et tegn på, at barnet er på rette...

Vær med til festen

Prøv Vid&Sans gratis i 14 dage.

Vid&Sans er nyhedsmediet for dig med sans for indsigt. Vi bringer forskernes perspektiv på både dine og tidens vigtigste spørgsmål. Medlemskabet fortsætter til 89 kr./md. Kom og vær med. bliv medlem

BIOGRAFIER

Vid&Sans
Journalist på Vid&Sans.
Professor, DPU - Danmarks Institut for Pædagogik og Uddannelse
Professor i danskfagets didaktik ved DPU, Danmarks Institut for Pædagogik og Uddannelse.

ANBEFALET TIL DIG

Den gode fortælling kan måske redde vores skove

Skoven giver liv til dyr, planter og den menneskelige fantasi. Den er uhyggelig, eventyrlig, sexet – og akut truet af vores rovdrift. I morgen er det den internationale skovdag, og derfor genbesøger vi nu litteraturens farverige flora. For i dét grønne vildnis gemmer sig måske roden til nye og nødvendige skov-venlige vaner.

Kvindefjendsk politik har ramt Taleban som en boomerang

Det afghanske Taleban-styre får stadigt sværere ved at indfri de forhåbninger, der bragte det til magten i 2021. Samfundet balancerer på kanten af et kollaps, og den kvindefjendske politik har givet bagslag, bl.a. fordi den har drænet den offentlige sektor for kvindelig arbejdskraft. Interne spændinger i Taleban kan bane vej for endnu et magtskifte.

Menu