Samfund & Individ
Foto: Susanne Mertz/BAM/Ritzau Scanpix

Danmark er stadig langt fra ligeløn

Kvinder tjener mindre end mænd i hele Europa, men løngabet varierer vildt fra land til land, og Danmark er i den tunge ende. Se på kortet, hvor de er langt mere lige end herhjemme.

Samfund & Individ
Foto: Susanne Mertz/BAM/Ritzau Scanpix
Læsetid: Ca. 3 min.

Er der mere at kæmpe for på Kvindernes Internationale Kampdag? Eller er 8. marts efterhånden bare en fejring af den fulde ligestilling mellem kønnene i Danmark?

Svaret er ja og nej. Selv om kvinderne både politisk og økonomisk har halet ind på mændene, siden stemmeretten kom i hus for lidt over hundrede år siden, er der stadig er meget mere ligestilling at komme efter. Selv på et område som ligeløn, hvor vi måske opfatter os som førende, halter vi bagefter det meste af EU.

Danske kvinders timeløn er i gennemsnit 14 pct. mindre end danske mænds. I det samlede EU er lønforskellen en smule mindre, 13 pct., på trods af at både danske og europæiske kvinder som helhed er bedre uddannede end mænd.

Europakortet over løngabet mellem mænd og kvinder er interessant, fordi vi ikke ser det sædvanlige mønster, hvor Norden fører efterfulgt af det øvrige Vesteuropa, derefter Syd- og til sidst Østeuropa. Kontinentet er godt blandet og Danmark ligger som sagt lige under gennemsnittet.

Tæt på ligeløn har så forskellige lande som Belgien, Rumænien og Italien, mens Tyskland, Schweiz og Østrig skraber bunden.

Uligeløn handler groft sagt om tre faktorer: At traditionelle kvindefag er dårligere lønnet end mandefag. At kvinder får mindre løn for det samme arbejde som mænd. Og at kvinder arbejder gennemsnitligt mindre end mænd.

Kortet ovenfor medregner ikke de mange kvinder, der f.eks. er hjemmegående og slet ikke får løn. Alligevel er forskellen meget klar: Europæiske kvinder får en lavere timeløn end mænd, helt præcist 13 pct. mindre.

Tallene siger ikke direkte noget lønforskellen på mænd og kvinder i samme stilling, selv om også den forskel er nogenlunde veldokumenteret. Lige løn for lige arbejde er en vigtig parole for bl.a. fagforeninger og ligestillingsorganisationer, men det tal er noget sværere at udregne og mere afhængigt af skøn og spidsfindigheder i regnemetoden. En undersøgelse fra CBS tyder på, at lønforskellen for lige arbejde i Danmark er omkring 7 pct. men dét tal er meget svært at sammenligne med lande, der ikke indgår i undersøgelsen.

Men også uden at gå ind i fordelingen af lønposer på den enkelte arbejdsplads siger europakortet over de rå lønforskelle en del om de generelle livsvilkår for mænd og kvinder på tværs af lande: Realiteten er, at kvinder – på trods af længere uddannelser – oftere er i brancher med lavere løn og måske i tilgift får lavere løn end deres mandlige kollega for det samme arbejde.

Dertil kommer, at kvinder oftere er på barsel, hjemmegående eller på deltid for at passe familien. Dermed tjener de markant mindre i løbet af livet og har af samme grund langt lavere pensionsopsparing end mænd.

Så længe ligeløn er en del af kvindekampen, er der ingen er grund til at aflyse kampdagen lige foreløbig.

BIOGRAFIER

Vid&Sans
Journalist på Vid&Sans. Skriver om bl.a. natur, sundhed, teknologi og miljø.

ANBEFALET TIL DIG

Menu