Natur & Klima
Foto: Anker Poul/Ritzau Scanpix

Danmark er tabt bag en skraldebil

Værdifulde ressourcer går hver dag tabt på lossepladser og forbrændingsanlæg. Det er Europa godt på vej til at gøre noget ved, men Danmark holder slet ikke trit. Se selv, hvem der genbruger mest og mindst, og hvor hurtigt det har ændret sig.

Natur & Klima
Foto: Anker Poul/Ritzau Scanpix
Læsetid: Ca. 2 min.

Der sker store fremskridt på genbrugsfronten i Europa, hvor næsten halvdelen af alt affald nu bliver genanvendt. For to årtier siden lå Danmark nogenlunde i den gode ende, men ikke længere. Vi er blevet overhalet indenom af hele Centraleuropa og snart også Syd- og Østeuropa.

Europas afhængighed af importerede råstoffer og miljøproblemerne ved at spilde ressourcer har fået EU til at indføre ambitiøse og bindende mål for øget genanvendelse af affald. Ifølge EU’s egen evaluering er det ikke gået helt stærkt nok – men næsten.

I perioden fra 2004 til 2020 steg genanvendelsesgraden for husholdningsaffald i EU fra 32 til 49 pct. - et stykke under målsætningen og trukket ned af enkelte lande, som ikke rigtig har flyttet sig. En af de allersløveste nationer er os i Danmark, som hun har forbedret os marginalt fra 41 til 45 pct.

Imens er de nye EU-lande i øst gået fra næsten ingenting til at være på niveau med Danmark, og de gamle frontløbere Østrig og Tyskland har udbygget forspringet. Tyskland genanvender nu 70 pct. af sit husholdningsaffald – dobbelt så meget som Danmark.

Se selv, hvem der er Europas store højdespringere – og hvem der står helt stille.

Tallene kommer fra EU’s Miljøagentur, European Environment Agency. Der er også tal for andre typer affald, men dette kort viser husholdningsaffaldet, som er den største portion. Emballage fra virksomheder bliver f.eks. genanvendt i meget højere grad, mens elektronikaffald bliver det i lavere grad.

BIOGRAFIER

Vid&Sans
Journalist på Vid&Sans. Skriver om bl.a. natur, sundhed, teknologi og miljø.

ANBEFALET TIL DIG

Menu