Danske musikfestivaler – hippiedrømme og big business

Hvert år besøger hver femte dansker en af sommerens mange musikfestivaler. Men hvad skyldes den danske festivalkulturs succes? Fabian Holt, der forsker i festivaler, er denne uges gæst i Tænketanken.

Festivalsæsonen er i gang. I starten af maj løb Spot Festival af stablen i Århus, i dag starter Jelling Festival, og derefter går det slag i slag hen over sommeren: Fra små lokale weekend-arrangementer til internationale megabegivenheder som Roskilde Festival.

Hjemmesiden festivalkits.dk opregner 58 danske musikfestivaler – og det er endda bare de mest populære.

Men hvordan kan det være, at Danmark har så mange festivaler?

Det har Tænketanken inviteret Fabian Holt til en snak om. Han er lektor ved Institut for kommunikation og humanistisk videnskab på RUC og har forsket i festivaler siden 00’erne, hvor det danske festivalboom for alvor tog fart.

Han ser bl.a. festivalernes succes som tegn på en række generelle tendenser i tiden: øget fritid, øgede forbrugsmuligheder og en stærk efterspørgsel på fælles kulturoplevelser.

Men han peger også på, at der er sket en markant professionalisering og kommercialisering af festivalbranchen over de sidste 20 år.

Nogle festivaler, også flere af de største, er stadig foreningsdrevne nonprofit-arrangementer. Men på godt og ondt er festivaler blevet en forbrugsvare – og et investeringsobjekt for kapitalstærke internationale koncerner.

Lyt til os der, hvor du lytter til dine podcast
Der kan du også lytte til tidligere afsnit af Tænketanken

BIOGRAFIER

Vid&Sans
Journalist og lydredaktør på Vid&Sans. Vært på podcasten Tænketanken og producer af al bærende lyd.
Lektor, Roskilde Universitet
Fabian Holt er lektor på Institut for Kommunikation og Humanistisk Videnskab på RUC. Han er sociolog og medieforsker og forsker blandt andet i musikfestivaler.

MERE PODCAST TIL DIG

”Abortmodstanderne ser Trump som Guds instrument”

NY PODCASTSERIE: Den næste måned stiller Tænketanken skarpt på prævention og ligestilling. Første afsnit handler om abort, prævention og splittelse i det konservative USA, hvor en kontroversiel højesteretsafgørelse har fået abortdebatten til at blusse op igen. Og det er ikke nødvendigvis godt nyt for det konservative højre. Tænketanken har mødt Niels Bjerre Poulsen, der forsker i amerikansk politik.

Hvem vil tage sig af vores børn og syge?

Færre og færre unge ønsker at blive pædagog, lærer eller sygeplejerske. Et presset arbejdsmiljø og stadig mere nidkære dokumentationskrav efterlader mindre tid til kerneopgaven og er med til at tømme velfærdsfagene for mening. Hvis de igen skal blive attraktive for de unge, er der brug for at erstatte detailstyring med tillid.

Hvorfor rammes så mange af fødselsdepression?

Mere end hver 10. danske fødende rammes af fødselsdepression. Men hvordan kan det være, at vi er særligt psykisk sårbare i efterfødselstiden? En del af forklaringen skal findes i vores hjernebiologi, hvor knas i kommunikationen mellem hormoner og signalstoffer kan være en udløsende faktor.

Menu