Det andet politiske danmarkskort

Under den socialdemokrat-røde overflade gemmer sig et flerfarvet Danmark fuld af overraskelser. Vores beregning afslører vilde skred i partiernes lokale styrkeforhold. Se selv, hvor Frie Grønne dominerede og gamle magtpartier forduftede på det alternative danmarkskort.

Læsetid: Ca. 2 min.

Skal man tro medierne, er det politiske Danmarkskort stort set ensfarvet: Rødt.

Men går vi et spadestik dybere bliver det straks mere farverigt og forbløffende. Ja faktisk vælter det frem med overraskelser.

Socialdemokratiet blev det største parti i langt de fleste valgkredse, men Vid&Sans’ beregning af partiernes relative lokale styrkeforhold giver plads til en del interessante nuancer.

Kortet nedenfor viser, hvilket parti der har overpræsteret mest i den enkelte kreds – altså hentet flest ekstra stemmer i forhold til deres landsresultat.

Og det er faktisk ret vilde tal, der kaster nyt lys over valgresultatet. Dyk selv ned i det kulørte danmarkskort nedenfor og bemærk bl.a. disse oversete historier:

  • Det måske allermest bemærkelsesværdige er, at Frie Grønne var det bedst præsterende parti i to valgkredse: Aarhus Vest og Odense Øst. Den position er drevet af superlokal overpræstation, og på nogle valgsteder – f.eks. i Gellerupparken i Aarhus Vest – var det faktisk det klart største parti.
  • På det jævne, ikke i det himmelblå, skal partiernes prøve stå. Alternativet, Dansk Folkeparti og Radikale blev alle valgt ind uden at være dominerende i en eneste valgkreds. Deres vælgere er jævnere fordelt i landet end Frie Grønne, som var langt under spærregrænsen trods lokale bastioner.
  • Enhedslisten gik tilbage på landsplan, men har styrket sit jerngreb om hovedstaden. I 11 ud af 12 valgkredse i Københavns Storkreds var det liste Ø, der overperformede mest i forhold til landsresultatet.
  • Danmarksdemokraterne præsterer stærkest i 11 kredse, heraf 6 i Nordjylland, hvor Inger Støjberg selv var på stemmesedlen.
  • Socialdemokratiet er trods alt – det relativt stærkeste parti i 32 kredse spredt over hele landet.
  • Venstre holder trods stærk tilbagegang stand i deres midtvestjyske kerneland.

Hvordan fungerer beregningen af partiernes lokale bastioner?

Kortet viser, hvor i landet de enkelte partier har stået stærkest ved de seneste fem valg. Det viser ikke, hvilket parti der har fået flest stemmer i den enkelte valgkreds, men hvilket parti der har ”overpræsteret” mest – altså fået flest ekstra stemmer i forhold deres stemmeandel på landsplan ved det pågældende valg.

Det er med andre ord et kort over relative styrkepositioner. Men ”overpræstationen” er opgjort i absolutte stemmetal – hvilket matematisk favoriserer de største partier. Det er nemmere for Socialdemokratiet end for Frie Grønne at hente 1.000 ekstra vælgere i en kreds. Alligevel viser denne beregning bedre den politiske variation på tværs af landet end de traditionelle politiske kort.

Folketingsvalget 2022

Hos Vid&Sans får du ikke hurtige historier, valgflæsk og varm luft. I stedet inviterer vi dig med bagom valgets mange temaer, tal og taler.

Med hjælp fra forskere inden for alt fra energi og historie til valgteknik og retorik giver vi dig baggrund, forklaringer og perspektiv.

BIOGRAFIER

Vid&Sans
Redaktør på Vid&Sans. Skriver og redigerer inden for alle stofområder.

MERE VALG TIL DIG

Suverænitet: fem bud på herskere, der kæmper om magten i dag

Da Rusland invaderede Ukraine, fordømte verdenssamfundet dem for at krænke Ukraines suverænitet. I Rusland selv taler Putin om at genskabe familiefaderens, troens og nationens suverænitet overfor de undergravende progressive værdier fra Vesten. Og herhjemme står vi netop overfor at vælge, hvem vi skal adlyde de næste fire år. Men hvor kommer retten til at herske egentlig fra – og hvad der sker, når der er mere end én suveræn, der vil være magtfuldkommen?

Menu