Samfund & Individ
Illustration: Oline Jessen

Elskam, kødskam og klimaskam – kan vi skamme os til en bedre verden?

Skam dig! Engang forsøgte vi at fordrive netop dén følelse fra samfundet, men nu genovervejer vi dens rolle i fællesskabets og klodens navn. For skam bliver i stigende grad set som et redskab, der kan disciplinere det moderne menneske og regulere appetitten på de knappe ressourcer. Men kan skammen virkelig redde os fra alle kriserne?

Samfund & Individ
Illustration: Oline Jessen

Aarhus Universitet har netop sat gang i den interne kampagne ”Kilowhat can you do?” Formålet er at inspirere til alverdens tiltag i hverdagen, der kan bidrage til at få minimeret elforbruget i lyset af den energikrise, der er opstået i kølvandet på Ruslands invasion af Ukraine.

En af kampagnens tiltag er små plakater, som hænger ved alle...

Vær med til festen

Prøv Vid&Sans gratis i 14 dage.

Vid&Sans er nyhedsmediet for dig med sans for indsigt. Vi bringer forskernes perspektiv på både dine og tidens vigtigste spørgsmål. Medlemskabet fortsætter til 89 kr./md. Kom og vær med. bliv medlem

BIOGRAFIER

Professor, Aarhus Universitet
Carsten Stage er professor ved Institut for Kultur og Kommunikation, Aarhus Universitet, og forfatter til Tænkepausen Skam. Stages forskning fokuserer særligt på digital sundhed, sygdomsfortællinger og affekt, og han har blandt andet undersøgt kronikeres oplevelse af skam i forbindelse med deres sygdom.
Vid&Sans
Journalist og redaktør på Vid&Sans. Skriver bl.a. om kultur, historie, politik og samfundsforhold.

ANBEFALET TIL DIG

Forsvarets krise er større end du tror

Mens krigen raser i Ukraine, mangler det danske forsvar mandskab, materiel og ammunition. Situationen er langt hen ad vejen et bevidst valg, foretaget af politikere og effektivt implementeret af Forsvaret. Skal Forsvaret igen blive kampdygtigt, kræver det et opgør med såvel styringslogik som debatkultur.

Det danske folkestyres fødsel var ikke bare hyggelig

Vi er vænnet til at forstå dansk historie som små hyggelige fremskridt – i kontrast til udlandets voldsomme og blodige samfundsomvæltninger. Men det danske demokratis fødsel i 1848 hænger tæt sammen med datidens bølge af europæiske revolutioner. I dag er det 175 år siden, at det hele begyndte – med en stor demonstration i København, der udløste en lang række skelsættende begivenheder.

Menu