Samfund & Individ
Foto: Daniel James

Er Europa i mål med LGBT-tolerance?

LGBT-personer lever under vidt forskellige forhold på tværs af Europa, både når det kommer til rettigheder og social tolerance. Se det nye jerntæppe på kortet.

Samfund & Individ
Foto: Daniel James
Læsetid: Ca. 2 min.

Mens København måske stadig har tømmermænd efter pride-ugen, og Viborg og Sønderborg gør sig klar til fest på lørdag, er der knap så meget at fejre i den anden ende af vores europæiske andedam.

Der er enorm forskel på situationen for LGBT-personer på tværs af Europa – både i landenes politik og i de sociale normer, viser dagens to kort.

Det første viser, hvor mange europæere der mener, at homoseksuelle og biseksuelle bør have samme rettigheder som deres heteroseksuelle medborgere. Tendensen passer ret præcist med de faktiske nationale love omkring f.eks. homo-ægteskaber.

Det andet kort går skridtet videre end de formelle rettigheder og stiller et spørgsmål, som måske er lige så vigtigt for at kunne leve et frit og godt liv som LGBT-person: Nemlig om man kan føle sig tryg og velkommen i sit lokalområde.

I Bulgarien vil to ud af tre slet ikke acceptere at bo dør om dør med en homoseksuel. Herhjemme er det kun 2 pct., som ville have et problem med det. Begge kort viser samme markante splittelse på tværs af Europa.

Det skarpe ideologiske jerntæppe i Europa er måske løftet for længst, men det ser ud til at være erstattet af en glidende overgang fra det socialt progressive nordvest til den konservative sydøst. Se selv, hvordan tolerancen over for seksuelle minoriteter varierer stærkt fra land til land.

BIOGRAFIER

Vid&Sans
Journalist på Vid&Sans. Skriver om bl.a. natur, sundhed, teknologi og miljø.

ANBEFALET TIL DIG

Menu