Natur & Klima
Foto: Ritzau/Scanpix

Farvel til træmarkerne

Skoven er afgørende, hvis vi vil gøre os håb om at redde truede dyr og planter. Men skov er ikke bare skov. Tænketanken har inviteret en biolog med i skoven til en snak om biodiversitet og truede arter.

Natur & Klima
Foto: Ritzau/Scanpix

4.439. Så mange danske arter er der på den såkaldte rødliste over vildtlevende dyr, planter og svampe, der er sårbare, truede eller i farezonen for at blive det.

Hvis de skal have en fremtid i den danske natur, spiller skovene en nøglerolle. Skov kan nemlig noget helt særligt i forhold til det åbne land, fortæller Jesper Erenskjold Moeslund, der forsker i biodiversitet og står i spidsen for arbejdet med den danske rødliste.

Men skov er ikke bare skov.

”Det meste af Danmarks skov er egentlig bare ’træmarker’, der ikke har meget til fælles med den oprindelige naturtype,” siger Jesper Erenskjold Moeslund. Bl.a. er træerne plantet alt for tæt til at give plads til de mange biologiske processer, som biodiversiteten kræver.

Den vilde natur, som de danske arter er tilpasset gennem tusinder af år, har ikke meget tilfælles med moderne industriskov. Og vores skelnen mellem skoven og det åbne land er i det hele taget en moderne opfindelse. Hvis vi kunne vi rejse 1.000 år tilbage i tiden, ville landskabet være meget mere varieret.

Lyt med, når Tænketanken tager med biologen på skovtur og tidsrejse.

Lyt til os der, hvor du lytter til dine podcast
Der kan du også lytte til tidligere afsnit af Tænketanken

BIOGRAFIER

Vid&Sans
Journalist og lydredaktør på Vid&Sans. Vært på podcasten Tænketanken og producer af al bærende lyd.
Biolog, Aarhus Universitet
Jesper Erenskjold Moeslund er biolog og forsker i biodiversitet på Institut for Ecoscience på Aarhus Universitet. Han står for udarbejdelsen af Den Danske Rødliste.

ANBEFALET TIL DIG

Menu