Kunst & kultur
Foto: Ole Buntzen/Ritzau Scanpix

Fra Tagmus til Tinka. Julekalenderens evige aktualitet

Lige siden 1960’erne har børn og barnlige sjæle siddet opslugt foran stuens tv-apparat i hele december for at følge årets julekalender og kampen for at sikre den gode jul. De obligatoriske 24 afsnit holder styr på tiden, lyser op i vintermørket og spejler tidens tanker – uanset om julefreden trues af onde nåsåere, finanskrise eller frygten for en usikker fremtid.

Kunst & kultur
Foto: Ole Buntzen/Ritzau Scanpix

Julen er mørkets modsætning – en fest for lyset i de korte dages kolde tid. Der er vintersolhverv d. 21. december, og fra dette tidspunkt vender lyset langsomt tilbage.

Ordet jul er da også en nordisk fællesbetegnelse for netop vintersolhverv, en hedensk fest, der blev fejret med overdådig spisning og indtagelse af rigelige mængder skummende mjød....

Vær med til festen

Prøv Vid&Sans gratis i 14 dage.

Vid&Sans er nyhedsmediet for dig med sans for indsigt. Vi bringer forskernes perspektiv på både dine og tidens vigtigste spørgsmål. Medlemskabet fortsætter til 89 kr./md. Kom og vær med. bliv medlem

BIOGRAFIER

Professor emerita, Aalborg Universitet
Gunhild M. Agger er professor emerita på Aalborg Universitet. Hendes vigtigste forskningsområder er tv-drama, film og mediehistorie. (foto: Fotograferne Vesterbro)
Vid&Sans
Journalist og redaktør på Vid&Sans. Skriver bl.a. om kultur, historie, politik og samfundsforhold.

ANBEFALET TIL DIG

Menu