Hvad er det eneste, Mariah Carey ønsker sig til jul? Hvad kan Rudolfs næse? Hvad fejrer de på J-dag? Tag Vid&Sans store julequiz og test din viden om julen.
Dyk ned i sektionerne
Hvad er det eneste, Mariah Carey ønsker sig til jul? Hvad kan Rudolfs næse? Hvad fejrer de på J-dag? Tag Vid&Sans store julequiz og test din viden om julen.
Lige nu er gågadens ruder fyldt med nisser, glaskugler og slagtilbud til alle os, der mangler de sidste gaver – og dét viser os faktisk butiksvinduets sejrsgang. Dette store stykke glas har nemlig revolutioneret vores tanker om både forbrug og byrum siden midten af 1800-tallet.
Man siger, at julen er hjerternes fest. Men for nogle er det en sorgfuld og ensom tid, hvor højtidens lys skaber kontrast til livets mørke og tab. Mange af os mærker dog også en flig af denne julesorg, når dagene drukner i trængsel og alarm og uindfriede forventninger.
Vid&Sans bringer hver uge et ”interview” med en afdød tænker, videnskabsmand eller forfatter om et aktuelt emne. I denne uge B.S. Ingemann om julebudskabet.
Julen er gavernes fest; men hvad skal alt det gaveri gøre godt for? Er det andet end grasserende forbrugerisme? Ja, for julegaven løser et afgørende problem i vores indre abevæsen – at vi er egoistiske, men samtidig helt afhængige af fællesskabet. Med julegaven giver vi nemlig noget af os selv og reetablerer tilliden til de andre og gruppen.
Vid&Sans bringer hver uge et ”interview” med en afdød tænker, videnskabsmand, kunstner eller statsmand om et aktuelt emne. I denne uge Charles Dickens om julehjælp.
I år er mange danskeres julemåned mere end almindeligt presset på både pengepung, energi og klimaskam. Men det er muligt at give økonomisk overkommelige tøjgaver, der ikke ødelægger planeten. Design- og bæredygtighedsforsker Else Skjold giver dig 5 råd tid til at spare på både tid, penge og planetens ressourcer, når du giver bløde pakker.
Vis mig dit juletræ, og jeg skal sige dig, hvem du er. Det pyntede juletræ er nemlig ikke kun skueplads for gamle traditioner, men også for politiske, økonomiske og individuelle statements. Og sådan har det været i over 200 år.
Det er ofte lidt nervepirrende at fejre jul et nyt sted. Får de nu and eller flæskesteg? Alt skal helst være, som det plejer – og så alligevel. For traditioner ændrer sig hele tiden, og netop derfor kan de binde os sammen og gøre plads til alle.
Lige siden 1960’erne har børn og barnlige sjæle siddet opslugt foran stuens tv-apparat i hele december for at følge årets julekalender og kampen for at sikre den gode jul. De obligatoriske 24 afsnit holder styr på tiden, lyser op i vintermørket og spejler tidens tanker – uanset om julefreden trues af onde nåsåere, finanskrise eller frygten for en usikker fremtid.
Alle kender historien om Jesus’ fødsel. Tror vi. I virkeligheden er historien en kollage af vidt forskellige fortællinger fra Bibelen blandet med senere kristen fanfiktion. Det er på tide at åbne lågen til “the greatest story (n)ever told”, skriver professor Kasper Bro Larsen i dette essay om juleevangeliets udvikling gennem tiden.
Nisser symboliserer den hyggelige, traditionelle danske jul, hvor der er plads til leg, gaver og god mad. Men sådan har det ikke altid været. Vid & Sans har talt med historikeren Lene Vinther Andersen om nissens oprindelse og betydning.
Vid&Sans bringer hver uge et ”interview” med en afdød tænker, videnskabsmand, kunstner eller statsmand om et aktuelt emne. I denne uge Mikhail Bakhtin om juletraditioner.