Samfund & Individ
Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Hvad Søren sagde Mette?

Statsministerens tale ved Folketingets åbning er en pligthandling dikteret af Grundloven. Men det er ikke en genre, der er størknet – tværtimod. Som Mette Frederiksen demonstrerede med sin tale forleden, er det en sjælden mulighed for at italesætte sit politiske værdigrundlag på egne præmisser.

Samfund & Individ
Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Ifølge Grundlovens §38 indledes folketingsåret, ved at statsministeren redegør for ”rigets almindelige tilstand og de af regeringen påtænkte foranstaltninger.”

Så det gjorde Mette Frederiksen i tirsdags foran 178 andre folkevalgte plus det løse; pressen, kongehuset og en række andre officielle gæster – foruden alle dem, der fulgte med fra...

Vær med til festen

Prøv Vid&Sans gratis i 14 dage.

Vid&Sans er nyhedsmediet for dig med sans for indsigt. Vi bringer forskernes perspektiv på både dine og tidens vigtigste spørgsmål. Medlemskabet fortsætter til 89 kr./md. Kom og vær med. bliv medlem

Folketingsvalget 2022

Hos Vid&Sans får du ikke hurtige historier, valgflæsk og varm luft. I stedet inviterer vi dig med bagom valgets mange temaer, tal og taler.

Med hjælp fra forskere inden for alt fra energi og historie til valgteknik og retorik giver vi dig baggrund, forklaringer og perspektiv.

BIOGRAFIER

Vid&Sans
Journalist og redaktør på Vid&Sans. Skriver bl.a. om kultur, historie, politik og samfundsforhold.
Lektor, Aarhus Universitet
Ph.d. og lektor i retorik på Aarhus Universitet. Hun forsker i danske taler, dansk retorikhistorie, retorisk stil og retorisk kritik. Hun har bl.a. redigeret bogen Danske Taler. 20 opbyggelige analyser (2020), hvor hun selv har bidraget med kapitler om bl.a. åbningstalen og grundlovstalen.

MERE VALG TIL DIG

Suverænitet: fem bud på herskere, der kæmper om magten i dag

Da Rusland invaderede Ukraine, fordømte verdenssamfundet dem for at krænke Ukraines suverænitet. I Rusland selv taler Putin om at genskabe familiefaderens, troens og nationens suverænitet overfor de undergravende progressive værdier fra Vesten. Og herhjemme står vi netop overfor at vælge, hvem vi skal adlyde de næste fire år. Men hvor kommer retten til at herske egentlig fra – og hvad der sker, når der er mere end én suveræn, der vil være magtfuldkommen?

Menu