Hvis du er på ferie, mens du læser dette, så er du nok en af de sidste. Skolernes sommerferie sluttede i forgårs, og de fleste arbejdspladser er i fuld gang igen. Kun studerende og folketingspolitikere har ferie lidt endnu.
Herhjemme har de fleste seks ugers betalt ferie om året, foruden elleve officielle helligdage. Ferieloven foreskriver egentlig kun 20 feriedage, men det er stadig relativt højt i en verden, hvor retten til at holde fri varierer vildt.
Topscoreren er Iran med mindst 26 lovbestemte feriedage plus 27 helligdage hvert år – 53 betalte fridage i alt – mens bundskraberen er USA, hvor loven hverken garanterer en eneste feriedag eller fri på helligdage.
Ferielovgivning er fyldt med lokale undtagelser og kompleksiteter, som ikke kan rummes i ét tal, så kortet viser kun lovens minimum for alle i befolkningen. Detaljerne i vores opgørelse og fortolkning kan du læse under kortet, men helt kort sagt, viser vi så præcist som muligt, hvor mange feriedage man som minimum er garanteret i sit andet år som fuldtidsansat.
EU har vedtaget et minimum af fire ugers betalt ferie for alle, og der findes faktisk også en international konvention for ferie, som foreskriver minimum 20 feriedage. Alligevel er det kun omkring halvdelen af alle lande, der når så højt. Helligdage er en hel kategori for sig, der varierer lige så meget, og betyder lige så meget for, hvor ofte du kan sove længe. Se selv både feriens og helligdagenes verdenskort her.
Mange lande har forskellige undtagelser fra lovens minimum såsom særlige faggrupper, der får en ekstra ferieuge eller andre særlige rettigheder igennem lov eller fællesoverenskomst. Disse er ikke medregnet. F.eks. er Danmark her på kortet noteret for fem ferieuger, fordi dét er hvad hele befolkningen er garanteret, selv om flertallet har en sjette ferieuge igennem deres overenskomst.
En anden detalje er, at lovbestemte feriedage nogle steder varierer efter anciennitet. Typisk får man ret til ekstra feriedage efter ti og tyve år på arbejdsmarkedet. Disse ekstra ferierettigheder er heller ikke medtaget på kortet.
Vi har heller ikke medtaget, at man i nogle lande er ringere stillet i sit allerførste arbejdsår, ligesom det var tilfældet i Danmark indtil den nye ferielov fra 2020.
Kortet viser altså det lovbestemte antal feriedage for en person i sit andet arbejdsår, som ikke har nogle særlige rettigheder, som flertallet af befolkningen ikke har.
Tallene kommer primært fra International Labour Organization’s Working Conditions Report, fra Verdensbanken og fra qppstudio worldwide public holidays database.