Samfund & Individ
Foto: Ritzau/Scanpix. Illustration: Lotus Pedersen

Hvor blev arbejderklassen af?

1. maj er det arbejdernes årlige kamp- og festdag. Men der bliver færre til at kæmpe og feste år for år, og de flytter længere og længere væk fra de gamle arbejderhøjborge i de store byer. I København, hvor Fælledparken lægger græs til landets største 1.-maj-fejring, er arbejderandelen nede på en femtedel.

Samfund & Individ
Foto: Ritzau/Scanpix. Illustration: Lotus Pedersen
Læsetid: Ca. < 1 min.

Arbejderklassen er ikke, hvad den var engang - eller hvor den var engang.

Ifølge Arbejderbevægelsens Erhvervsråd er arbejderklassen skrumpet fra næsten 60 pct. af de 18-59-årige i 1987 til under 40 pct. i 2019. Den tæller dog stadig en million mennesker og er den største samfundsklasse, med pæn margin til middelklassen (25 pct.).

Geografisk er...

Vær med til festen

Prøv Vid&Sans gratis i 14 dage.

Vid&Sans er nyhedsmediet for dig med sans for indsigt. Vi bringer forskernes perspektiv på både dine og tidens vigtigste spørgsmål. Medlemskabet fortsætter til 89 kr./md. Kom og vær med. bliv medlem

BIOGRAFIER

Vid&Sans
Journalist på Vid&Sans. Skriver om bl.a. natur, sundhed, teknologi og miljø.

ANBEFALET TIL DIG

Tusindvis af migranter drukner ud for Fort Europa

Bevogtningen af EU’s ydre grænser har stået højt på den politiske dagsorden siden 2015. EU har udliciteret en del af grænsekontrollen til tredjelande og udrustet sine egne grænsevagter med militært isenkram. Men strategien er dyr og politisk uhensigtsmæssig – og koster hvert år tusinder af menneskeliv.

EU vil forsvare sig i rummet

EU’s nye rumstrategi skruer op for mulighederne for at bruge rumteknologi til forsvar og sikkerhed. Det er på kant med gamle aftaler om at holde rummet fri for militær og våben, men det er en uundgåelig udvikling for at beskytte vital infrastruktur, siger astrofysiker.

Menu