Rigsrettens entydige og hårde dom til Inger Støjberg er uden sidestykke i dansk historie. Men måske kan Støjberg-sagen ikke betragtes isoleret, men snarere som et tegn - et symptom - på, at forholdet mellem ministre og embedsmænd har forandret sig markant i de senere år:
Stadigt stærkere ministre, stadigt mere eftergivende embedsmænd?
Det spørgsmål drøfter forskningschef Pernille Boye Koch, Institut for Menneskerettigheder, og professor emeritus Tim Knudsen med Maja Jensen i ugens udgave af Tænketanken.
Selv om rigsretssagen og den verserende minkkommission ifølge Kock og Knudsen er vidt forskellige, rummer de to sager nogle problematiske fællestræk: Ministre, der har foden for meget på speederen, og embedsmænd, der ikke tør eller magter at slå bremserne i.
De to sager punkterer dermed årtiers faste fortælling om det stærke embedsværk med så tung en faglighed og vilje, at ministrene har svært ved at sætte sig igennem. Embedsvældet, er det blevet kaldt.
Den fortælling står nu for fald, siger Pernille Boye Koch og Tim Knudsen. Igennem de seneste årtier har forholdet mellem ministre og topembedsmænd ændret sig så grundlæggende, at det er på tide at overveje, hvordan det neutrale embedsapparat kan få bedre muligheder for udføre sit faglige arbejde uden at blive tromlet af ministre med stadigt stærkere vilje - og evne - til at sætte sig igennem.