Samfund & Individ
Foto: Ritzau/Scanpix.

Hvordan forhindrer vi, at stærke ministre tromler embedsmændene ned?

Rigsretssagen mod Inger Støjberg udstiller sammen med minkkommissionen, hvor svært top-embedsmændene har ved at slå bremsen i, når ministrene træder på speederen.

Samfund & Individ
Foto: Ritzau/Scanpix.

Rigsrettens entydige og hårde dom til Inger Støjberg er uden sidestykke i dansk historie. Men måske kan Støjberg-sagen ikke betragtes isoleret, men snarere som et tegn - et symptom - på, at forholdet mellem ministre og embedsmænd har forandret sig markant i de senere år:

Stadigt stærkere ministre, stadigt mere eftergivende embedsmænd?

Det spørgsmål drøfter forskningschef Pernille Boye Koch, Institut for Menneskerettigheder, og professor emeritus Tim Knudsen med Maja Jensen i ugens udgave af Tænketanken.

Selv om rigsretssagen og den verserende minkkommission ifølge Kock og Knudsen er vidt forskellige, rummer de to sager nogle problematiske fællestræk: Ministre, der har foden for meget på speederen, og embedsmænd, der ikke tør eller magter at slå bremserne i.

De to sager punkterer dermed årtiers faste fortælling om det stærke embedsværk med så tung en faglighed og vilje, at ministrene har svært ved at sætte sig igennem. Embedsvældet, er det blevet kaldt.

Den fortælling står nu for fald, siger Pernille Boye Koch og Tim Knudsen. Igennem de seneste årtier har forholdet mellem ministre og topembedsmænd ændret sig så grundlæggende, at det er på tide at overveje, hvordan det neutrale embedsapparat kan få bedre muligheder for udføre sit faglige arbejde uden at blive tromlet af ministre med stadigt stærkere vilje - og evne - til at sætte sig igennem.

Lyt til os der, hvor du lytter til dine podcast
Der kan du også lytte til tidligere afsnit af Tænketanken

BIOGRAFIER

Vid&Sans
Journalist og lydredaktør på Vid&Sans. Vært på podcasten Tænketanken og producer af al bærende lyd.
Forskningschef, Institut for Menneskerettigheder
Pernille Boye Koch er forskningschef ved Institut for Menneskerettigheder. Hun forsker i offentlighed og aktindsigt, ministeransvar, god regeringsførelse, embedsmandsnormer og demokratisk kontrol med efterretningstjenester.
Professor emeritus, Københavns Universitet
Tim Knudsen er professor emeritus ved Københavns Universitet. Han forsker i dansk demokratihistorie og det danske politisk-administrative systems historie og struktur. Han har for nylig udgivet fjerde bind i fembindsværket Statsministeren, som er en historisk fremstilling af de 42 statsministre, der har siddet på posten, fra nutidens regeringsform blev indført i 1848 og frem til i dag.

ANBEFALET TIL DIG

Menu