Teknologi & Univers
Illustration: Ruth-Anne Degn Dausell

Hvornår kan vi stole på kunstig intelligens?

Kunstig intelligens har et stort potentiale. Men kan vi have tillid til teknologien, når vi ikke kan forstå, hvad der foregår inde i maskinrummet?

Teknologi & Univers
Illustration: Ruth-Anne Degn Dausell

Der findes kunstige intelligenser, der kan stille diagnoser, køre biler, skrive litteratur, chatte med dig og præsentere dig for relevant indhold, når du bruger Netflix, Facebook eller Google.

Kunstig intelligens har et stort potentiale til at hjælpe både forskningen, samfundet og det enkelte individ, men der er også nogle usikkerheder forbundet med teknologien, der stadig er under udvikling.

Nogle former for kunstig intelligens kan ikke forklare, hvorfor de gør, som de gør. Det kan medføre usikkerhed. Og usikkerheden bliver kun større, hvis der sker fejl. Der har f.eks. været tilfælde, hvor en kunstig intelligens har taget beslutninger ud fra forkerte faktorer - eller brugt faktorer, der var racistiske eller kvindefjendske. Hvad gør man så, når man ikke kan få svar på, hvorfor fejlen skete?

Kan vi have tillid til en teknologi, der ikke altid er gennemskuelig? Og hvordan kan man blive klogere på de intelligente maskiner? Det ser Maja Jensen nærmere på i Tænketanken denne uge.

Lyt til os der, hvor du lytter til dine podcast
Der kan du også lytte til tidligere afsnit af Tænketanken

BIOGRAFIER

Vid&Sans
Journalist og lydredaktør på Vid&Sans. Vært på podcasten Tænketanken og producer af al bærende lyd.
Professor, Syddansk Universitet
Professor på Institut for Design og Kommunikation, Syddansk Universitet. Hun forsker i kunstig intelligens og fokuserer på etiske spørgsmål, dataetik og AI Ethics by Design.
Professor, Danmarks Tekniske Universitet
Professor på DTU Compute. Forsker i maskinlæring, geometri og statistik.

ANBEFALET TIL DIG

Menu