Natur & Klima
Foto: Lars Bahl/Ritzau Scanpix. Illustration: Gita Emilie Sitanala Andersen

Iltsvind er stadig et problem for livet i havet – og det bliver værre

Siden 2010 er udledningen af næringsstoffer i havet ikke reduceret, og et lavt iltindhold er nu et tilbagevendende fænomen i mere end en tredjedel af de indre danske farvande. Klimaforandringerne forværrer udviklingen, og økosystemerne kan ikke nå at regenerere. Det er nu, vi skal sætte ind, hvis vi ønsker et levende hav, advarer havforskere.

Natur & Klima
Foto: Lars Bahl/Ritzau Scanpix. Illustration: Gita Emilie Sitanala Andersen

Igen i år er der alvorligt iltsvind i Lillebælt, Smålandshavet og i store fjorde som Mariager Fjord og Limfjorden. Bunddyr og planter dør, og røde svovlbakterier blomstrer op ved Halkær Bredning.

Sådan har det stort set været hver sommer siden den store iltsvindskatastrofe i Mariager Fjord for nøjagtig 25 år siden - og dét på trods af en...

Vær med til festen

Prøv Vid&Sans gratis i 14 dage.

Vid&Sans er nyhedsmediet for dig med sans for indsigt. Vi bringer forskernes perspektiv på både dine og tidens vigtigste spørgsmål. Medlemskabet fortsætter til 89 kr./md. Kom og vær med. bliv medlem

BIOGRAFIER

Vid&Sans
Journalist og fast leverandør til Vid&Sans. Skriver om bl.a. psykologi, natur og miljø samt arbejdsmiljø.
Professor, DTU Aqua
Ph.d. i marin økologi og professor i biogeokemisk modellering. Forsker i menneske- og naturskabte påvirkninger af de kystnære farvande, særligt hvad angår næringsstoffers effekt på havmiljø og havnatur.
Lektor, DTU Aqua
Ph.d. i havbiologi. Lektor på DTU Aqua. Forsker i akvatiske ressourcer, især fiskebestandenes produktivitet og betydningen af gunstige økologiske og klimatiske forhold.

ANBEFALET TIL DIG

Menu