Natur & Klima
Foto: Lars Bahl/Ritzau Scanpix. Illustration: Gita Emilie Sitanala Andersen

Iltsvind er stadig et problem for livet i havet – og det bliver værre

Siden 2010 er udledningen af næringsstoffer i havet ikke reduceret, og et lavt iltindhold er nu et tilbagevendende fænomen i mere end en tredjedel af de indre danske farvande. Klimaforandringerne forværrer udviklingen, og økosystemerne kan ikke nå at regenerere. Det er nu, vi skal sætte ind, hvis vi ønsker et levende hav, advarer havforskere.

Natur & Klima
Foto: Lars Bahl/Ritzau Scanpix. Illustration: Gita Emilie Sitanala Andersen

Igen i år er der alvorligt iltsvind i Lillebælt, Smålandshavet og i store fjorde som Mariager Fjord og Limfjorden. Bunddyr og planter dør, og røde svovlbakterier blomstrer op ved Halkær Bredning.

Sådan har det stort set været hver sommer siden den...

Vær med til festen

Prøv Vid&Sans gratis i 14 dage.

Vid&Sans er nyhedsmediet for dig med sans for indsigt. Vi bringer forskernes perspektiv på både dine og tidens vigtigste spørgsmål. Medlemskabet fortsætter til 89 kr./md. Kom og vær med. bliv medlem

BIOGRAFIER

Vid&Sans
Journalist og fast leverandør til Vid&Sans. Skriver om bl.a. psykologi, natur og miljø samt arbejdsmiljø.
Professor, DTU Aqua
Ph.d. i marin økologi og professor i biogeokemisk modellering. Forsker i menneske- og naturskabte påvirkninger af de kystnære farvande, særligt hvad angår næringsstoffers effekt på havmiljø og havnatur.
Lektor, DTU Aqua
Ph.d. i havbiologi. Lektor på DTU Aqua. Forsker i akvatiske ressourcer, især fiskebestandenes produktivitet og betydningen af gunstige økologiske og klimatiske forhold.

ANBEFALET TIL DIG

Hvad Søren sagde Mette?

Statsministerens tale ved Folketingets åbning er en pligthandling dikteret af Grundloven. Men det er ikke en genre, der er størknet – tværtimod. Som Mette Frederiksen demonstrerede med sin tale forleden, er det en sjælden mulighed for at italesætte sit politiske værdigrundlag på egne præmisser.

Sådan opstilles kandidater til Folketinget

Mere end fem gange så mange kandidater opstilles til valg, som der er pladser i Folketinget. Men der er stor forskel på, hvor svært det er at blive stillet op for de enkelte partier. Her giver lektor i statskundskab og partiforsker Karina Kosiara-Pedersen et overblik over, hvordan man kan blive opstillet til Folketinget.

Menu